Beleef Boerderij en Erf

De verkiezing Boerderij van het Jaar is een gezamenlijk initiatief van de Boerderijen Stichting Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht. Met de verkiezing vragen we publieke aandacht voor de vele prachtige historische boerderijen in  de provincie Utrecht en voor het landschap waarin ze liggen. Daarnaast is de verkiezing een blijk van erkenning voor de boerderijbewoners - boeren en burgers - voor de moeite die ze doen om boerderij en erf in stand te houden en voor de toekomst te bewaren.

Uitreiking
De uitreiking is altijd een feestelijke ceremonie waarin niet alleen de winnende boerderij in de schijnwerpers staat, maar er aandacht wordt besteed aan alle aangemelde boerderijen. In de winnende boerderij wordt een hoeksteen gemetseld als blijvende herinnering.Aanmelding
Voor de verkiezing Boerderij van het Jaar kunnen gemeentebestuurders een boerderij aanmelden. Een onafhankelijke jury beoordeelt de aanmeldingen en motiveert haar keuze in een juryrapport. Vaak vraagt de jury aandacht voor een actueel of een speciaal aspect van het agrarisch erfgoed. 

Jury 
Alle boerderijen worden door de jury bekeken, waarbij het ensemble van boerderij, bijgebouwen en erf wordt beoordeeld. Daarnaast wordt er ook gelet op de ligging in het landschap. Bovendien wordt er gekeken naar de gaafheid en of er sporen van de bouwgeschiedenis of de landbouw- geschiedenis aanwezig zijn. Daarna beraadslaagt de jury over de nominaties, waarna de genomineerde boerderijen een tweede keer bezocht worden, waarbij ook het interieur wordt bekeken. 

In 2014 is boerderij De Engh in Driebergen verkozen tot Boerderij van het Jaar. Lees hier het juryrapport.
   Meer informatie over 
Boerderij van het Jaar
Contactpersoon bij Landschap Erfgoed Utrecht: Marianne de Rijke