Groen op buitenplaatsen

Project “Groene Vingers van Utrecht”
Op verschillende landgoederen en buitenplaatsen in de provincie Utrecht werken vrijwilligers in de historische  tuinen. De werkzaamheden kunnen zeer divers zijn zoals het onderhouden van bloemborders, rozenperken tot het werken in moestuinen.  De groepen werken meestal onder begeleiding van een tuinbaas of eigenaar van het landgoed zelf. Hij/zij bepaalt ook welke werkzaamheden op de werkdag worden uitgevoerd.

De werkzaamheden in de tuinen vinden vooral plaats in de periode van maart t/m november. Eventueel  kunnen de wintermaanden gebruikt worden om andere klussen op het landgoed te verrichten, bijvoorbeeld onderhoud aan tuinmeubilair of snoei- en  zaagwerkzaamheden.
Lees verder... In 2012 is een nieuwe beheerploeg opgestart die zich specifiek toelegt op het beheer van tuinen, heggen, lanen en zichtassen op de Utrechtse historische landgoederen en buitenplaatsen. In 2012 en 2013 hebben de medewerkers van deze ploeg veel praktijkervaring opgedaan in het beheerwerk en zijn zij verder opgeleid in het vakkundig snoeien. Het enthousiasme voor erfgoed en landschap bij de ploegleider en de vrijwilligers in deze ploeg is aanstekelijk. De buitenplaatsenploeg werkt -gedurende het hele jaar- 2 dagen per week.

Voor meer informatie neemt u contact op met Rene Langedijk. Ook kunt u de flyer landschapsbeheerploegen lezen.  

In de serie ''Vrijwilliger in beeld''
Vrijwilliger op landgoed Zuylestein!
Het is donderdagmorgen 7 uur. 11 Vrijwilligers van het LEU spieden vanachter hun slaapgordijn naar de weersgesteldheid. De wekelijkse werkdag op landgoed Zuylestein lonkt. Schoongewassen werkkleding wordt aangetrokken, de middagboterham gesmeerd, waterflessen gevuld; zo af en toe wat lekkers erbij voor tussendoor. Via een uitgekiend collegiaal ophaalvervoerssysteem verzamelen zich, rond 8.30 uur, alle groepsleden bij de werkschuur tussen Leersum en Amerongen. De meest indringende weekervaringen worden uitgewisseld, de zon geprezen, de regen verfoeid, de incidentele laatkomers luidruchtig welkom geheten; amicaliteit viert hoogtij.
Lees verder...