Onderwijs op buitenplaatsen

Buitenplaatsen in het Cultuurprogramma
Wat is een buitenplaats? Wie bouwden ze en waarom? Speciaal voor basisscholen uit de provincie Utrecht heeft Landschap Erfgoed Utrecht, samen met Kunst Centraal, het project Buitenplaatsen ontwikkeld. Leerlingen ontdekken waarom rijke stadsbewoners vroeger riante zomerverblijven bouwden buiten de stad. Zo leren zij iets over het leven van rijke burgers in de zeventiende en achttiende eeuw.

Weg uit de stinkende stad
Weg uit de stinkende stad genoten de eigenaren in de zomermaanden van de rust, ruimte en natuur. Dikwijls nodigden zij interessante vrienden en kunstenaars uit die hun gastheer bedankten in een zogenaamd ‘liber amicorum’, een soort vriendenboek. Ook de kinderen bezoeken een buitenplaats, waar hun fantasie en het voorstellingsvermogen geprikkeld wordt.  Dit verwerken ze in de klas in een eigen ‘liber amicorum’.


Kinderen laten zich inspireren bij Buitenplaats Boom en Bosch in Breukelen

Het project Buitenplaatsen wordt aangeboden aan 233 scholen die meedoen aan het Cultuurprogramma. Klik hier voor meer informatie over het Cultuurprogramma. 

Buitenplaatsen aan de Vecht in het Vechtstreekmuseum
Het Vechtstreekmuseum Maarssen biedt het educatieproject Buitenplaatsen aan de Vecht aan, dat ze samen met Landschap Erfgoed Utrecht ontwikkeld hebben. Basisscholen kunnen het project aanvragen bij het museum. Het neemt de kinderen uit groep 7 en groep 8 mee naar het dagelijks leven op een buitenplaats in 1756. Op school doen de leerlingen op speelse wijze onderzoek naar bronnen van vroeger, en gaan ze na het museumbezoek aan de slag met een creatieve verwerkingsopdracht. Het museumbezoek bestaat uit een opdrachtencircuit, waaronder verkleden in een historisch kostuum, en een wandeling door het historische park en langs het jaagpad van de Vecht. Klik hier voor meer informatie over het project Buitenplaatsen aan de Vecht.


Leerlingen verkleden zich in een historisch kostuum tijdens het museumbezoek

Voor vragen over Erfgoededucatie en de Utrechtse Buitenplaatsen kunt u contact opnemen met de afdeling Onderwijs.