Basiscursus motorzagen 2017

Datum
30 september 2017 09:00 - 16:00
Locatie
nnb
Aanmeldingen
Maximaal 7.
Prijs
€ 350,00
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus

Cursusinformatie 
In deze cursus leert u op een veilige wijze met de motorkettingzaag te werken in het landschapsbeheer. Als de cursus met goed gevolg is afgelegd dan wordt er een certificaat uitgereikt. Hoewel het certificaat een onbeperkte geldigheid heeft, adviseert Landschap Erfgoed Utrecht om minstens eens in de vijf jaar een opfriscursus te volgen. Deze basiscursus is gericht op het knotten van knotbomen en afzetten van houtige begroeiing met de motorkettingzaag.

Doel 
Na het volgen van deze cursus is de vrijwilliger zich goed bewust van de mogelijke gevaren van het werken met de motorkettingzaag en de juiste werktechnieken. Het onderhoud van de motorkettingzaag en het slijpen van de ketting kunnen naar behoren worden uitgevoerd. De deelnemer is op de hoogte van de nieuwste technische en wettelijke bepalingen.

Programma:
Dag 1
Theorie: uitleg motorkettingzaag werking, typen, elektrisch of benzine, slijpen kettingen, persoonlijke beschermingsmiddelen.
Praktijk: aanzetten en vellen van dun hout in een bos, zonder grote spanning.

Dag 2
Theorie: uitleg onderhoud en het uitvoeren hiervan, werken volgens ARBO
Praktijk: afzetten dun hout. Hout als storende beplanting tussen knotbomen of in een houtwal. Hierbij ook aandacht op hout onder spanning met dun hout en kickback.

Dag 3
Theorie: Herhaling onderhoud, PBM, ARBO analyse maken.
Praktijk: Afzetten dik hout (30cm), evt onder spanning. Schonen van een boom.

Dag 4:
Theorie: Positionering knotboom en werkpositionering, knotboom onder spanning
Praktijk: De knotboom in en knotten!

Voor wie?
Vrijwilligers landschapsbeheer en andere geïnteresseerden.

Data
De cursus vindt plaats op 30 september, 7, 14 en 28 oktober 2017. Alle dagen zijn van 09.00 - 16.00 uur

Aanvulling
Bij inschrijving krijgen plaatselijke vrijwilligersgroepen landschapsbeheer en landschapsbeheerploegen aangesloten bij Landschap Erfgoed Utrecht voorrang. Bij te veel inschrijvingen is er per vrijwilligersgroep 1 plaats beschikbaar. Voor een certificaat kettingzaag is het nodig dag 1, 2 en 3 bijgewoond te hebben.

Kosten
Deelname aan deze cursus kost € 350,- per persoon. Vrijwilligers van plaatselijke vrijwilligersgroepen aangesloten bij Landschap Erfgoed Utrecht betalen € 125,- (tijdens de aanmelding krijgt u een betaalscherm in beeld. Dit beeld dient u weg te klikken).

Het bedrag kan via iDEAL overgemaakt worden op rekeningnummer NL06TRIO0197728901 van Landschap Erfgoed Utrecht onder vermelding van NAAM CURSIST /Cursus motorzagen basis 2017. Een andere mogelijkheid is om te betalen is per factuur.

Pas na betaling is uw aanmelding definitief. Bij inschrijving gaan vrijwilligers die zijn aangesloten bij Landschap Erfgoed Utrecht voor.

Docent: 
Jos van den Eshof (Bedrijfstrainingen in het Groen)

Contactpersoon:
Maarten van Beek

Zelf meenemen (verplicht):
- Motorkettingzaag
- Veiligheidshelm met gehoorbescherming en gelaatsbescherming
- Zaagschoenen of zaaglaarzen die goede grip hebben op de ondergrond
- Werkhandschoenen die soepel zitten
- Zaagbroek of zaagoverall
- Lunchpakket 

Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus