Heggenvlechten 2017

Datum
15 december 2017 09:00 - 15:30
Locatie
‘t Burgje in Odijk
Aanmeldingen
Minimaal 8 en maximaal 16.
Prijs
€ 50,00
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus

Cursusinformatie 
Heggenvlechten is een eeuwenoude techniek. Door (meidoorn)heggen te vlechten ontstaat een groene ondoordringbare heg. Veel vogels en kleine zoogdieren gebruiken de heg om in te nestelen en om zich in te verschuilen bij gevaar. Gevlochten heggen vormen mooie natuurrijke heggen in het landschap. Het is leuk om te merken dat steeds meer vrijwilligersgroepen er mee aan de slag gaan. De cursus wordt verzorgd door de Stichting Heg en Landschap, gecertificeerde heggenvlechters, die lid zijn van het Nederlands Gilde van Heggenvlechters en internationale ervaring hebben.

Doel
Het doel van de cursus is om het hoe en waarom van het ambacht heggenvlechten te leren kennen, de techniek van het heggenvlechten te oefenen en een fantastische dag heggenvlechten mee te maken. Diegenen die als eens gevlochten hebben, krijgen de kans hun vaardigheid verder te ontwikkelen.

Voor wie?
Aan een cursusdag heggenvlechten kan iedereen meedoen. Er is geen voorkennis nodig. Ook diegenen die al eens gevlochten hebben en zich verder willen bekwamen kunnen meedoen. De instructeur zal zijn begeleiding hierop aanpassen. Bij inschrijving krijgen vrijwilligers van groepen die zijn aangesloten bij Landschap Erfgoed Utrecht  voorrang.

Programma
9:00 – 10:00 uur                    Inleiding over heggenvlechten (theorie)
10:00 – 15:30 uur                  Buiten aan de slag       

Tijdens de inleiding wordt het hoe en waarom van het heggenvlechten uitgelegd. Ook de geschiedenis van het ambacht, aanleg/onderhoud van (gevlochten) heggen en veilig werken komen aan bod. De deelnemers vlechten tijdens de cursusdag een meidoornheg. Er zal in teams van 2 personen gewerkt worden. Elk team doorloopt alle werkzaamheden van het vlechten zodat aan het eind van de cursusdag de heg gevlochten is.

Aanvullende informatie / bijzonderheden 
Voor koffie/thee/soep en gereedschap wordt gezorgd. De handleiding heggenvlechten (2e druk) kan tijdens de cursus worden aangeschaft voor 25 euro.

Zelf meenenen

  • Stevige werkkleding en stevig schoeisel
  • Stevige jas
  • Lunchpakket
  • Werkhandschoenen

Neem een takkenzaag en/of takkenschaar mee als je deze hebt.

Kosten
De cursus is gratis voor vrijwilligers die zijn aangesloten bij Landschap Erfgoed Utrecht. Voor alle overige deelnemers wordt een bijdrage gevraagd van € 50,-. Het bedrag kan via iDEAL overgemaakt worden op rekeningnummer NL06TRIO0197728901 van Landschap Erfgoed Utrecht onder vermelding van NAAM CURSIST /[naam  cursus]. Een andere mogelijkheid is om te betalen is per factuur. Neem dan contact op met [naam organisator cursus] Pas na betaling is uw aanmelding definitief.

Docent
Lex Roeleveld (Gilde van heggenvlechters) www.heggen.nu

Contactpersoon
Marja Zandberg, 030 2219781, m.zandberg@landschaperfgoedutrecht.nl

 

Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus