Cursus heggenvlechten

Datum
7 januari 2017 09:00 - 16:00
Locatie
Provincie Utrecht; nog nader te bepalen
Aanmeldingen
Minimaal 10 en maximaal 20.
Prijs
€ 35,00
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus

Heggenvlechten is een eeuwenoude techniek. Door (meidoorn)heggen te vlechten ontstaat een groene ondoordringbare heg. Veel vogels en kleine zoogdieren gebruiken de heg om in te nestelen en om zich in te verschuilen bij gevaar. Gevlochten heggen vormen mooie natuurrijke heggen in het landschap. Het is leuk om te merken dat steeds meer vrijwilligersgroepen er mee aan de slag gaan. De cursus wordt verzorgd door de Stichting Heg en Landschap, gecertificeerde heggenvlechters, die lid zijn van het Nederlands Gilde van Heggenvlechters en internationale ervaring hebben.

Doel
Het doel van de cursus is om het hoe en waarom van het ambacht heggenvlechten te leren kennen, de techniek van het heggenvlechten te oefenen en een fantastische dag heggenvlechten mee te maken. Diegenen die als eens gevlochten hebben, krijgen de kans hun vaardigheid verder te ontwikkelen.

Voor wie
Aan een cursusdag heggenvlechten kan iedereen meedoen. Er is geen voorkennis nodig. Ook diegenen die al eens gevlochten hebben en zich verder willen bekwamen kunnen meedoen. De instructeur zal zijn begeleiding hierop aanpassen.

Programma:

  • 9.00 - 10.00 uur                    Inleiding over heggenvlechten (theorie)
  • 10.00 - 16.00 uur                  Buiten aan de slag        

Tijdens de inleiding wordt het hoe en waarom van het heggenvlechten uitgelegd. Ook de geschiedenis van het ambacht, aanleg/onderhoud van (gevlochten) heggen en veilig werken komen aan bod. Je ontvangt een handleiding heggenvlechten.

De deelnemers vlechten tijdens de cursusdag een meidoornheg. Er zal in teams van 2 personen gewerkt worden. Elk team doorloopt alle werkzaamheden van het vlechten zodat aan het eind van de cursusdag de heg gevlochten is.

Zelf meenemen

  • Stevige werkkleding en stevig schoeisel
  • Stevige jas
  • Lunchpakket
  • Werkhandschoenen

Voor koffie/thee en gereedschap wordt gezorgd. Neem een takkenzaag en/of takkenschaar mee als je deze hebt.

Aanvulling
Bij inschrijving gaan vrijwilligers die zijn aangesloten bij LEU voor.

Kosten
De cursus is gratis voor vrijwilligers die zijn aangesloten bij LEU en die dit nodig hebben bij hun werkzaamheden. Overige deelnemers betalen € 35,00 per persoon.

Het bedrag kan via iDEAL overgemaakt worden op rekeningnummer NL06TRIO0197728901 van Landschap Erfgoed Utrecht onder vermelding van NAAM CURSIST / Cursus Heggenvlechten 2016. Een andere mogelijkheid is om te betalen is per factuur. Neem dan contact op met Marja Zandberg. Pas na betaling is uw aanmelding definitief.

Locatie
Odijk (exacte locatie volgt nog)

Docent
Lex Roeleveld (Gilde van heggenvlechters) www.heggen.nu

Aantal deelnemers
Minimum: 10 deelnemers
Maximum: 20 deelnemers

Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus