Storysavers

Storysavers is een nieuw platform voor mobiele games dat erfgoedlocaties in staat stelt om hun eigen locatiegame te ontwikkelen voor kinderen van 8 tot 12 en hun families. Door opdrachten uit te voeren, ontdekken spelers hoe hun leeftijdgenoot vroeger leefde en maken ze het verhaal van het personage weer compleet. De verschillende Storysavers-games zijn onderling verbonden door een “spaar ze allemaal”-game en een gezamenlijke marketingstrategie, waardoor spelers gemotiveerd worden om alle aangesloten erfgoedlocaties te bezoeken en zo nieuwe geschiedenisverhalen te ontdekken.

De Storysavers-app werkt via GPS en een locatie-kaart. Met bijzondere tools kunnen de spelers onzichtbare aanwijzingen zien op specifieke plekken op de locatie. De game wordt op maat gemaakt met het juiste historische verhaal voor die specifieke locatie, maar het Storysaversteam zorgt er ook voor dat de verhalen onderling goed zijn afgestemd, zowel in inhoud als in vorm.

Spelers beginnen thuis al met Storysavers. Ze maken kennis met de personages op de verschillende locaties en beginnen hun verzameling van historische kostuums. Met iedere succesvolle zoektocht verdienen de kinderen nieuwe onderdelen voor hun verzameling. Zo worden ze geprikkeld om ook andere erfgoedlocaties te bezoeken en nieuwe verhalen te redden.

Het concept voor Storysavers is ontwikkeld met steun van de Provincie Utrecht. Vier Utrechtse erfgoedinstellingen werken nu aan de realisatie, samen met applied game maker en mede-investeerder QLVR. Nieuwe erfgoedpartners zijn welkom om zich aan te sluiten bij dit initiatief om verhalen uit de Nederlandse geschiedenis te ontsluiten en zo erfgoedlocaties op een speelse wijze met elkaar te verbinden.

 • Op maat gemaakte mobiele locatiegame voor binnen én buiten
 • Bereik nieuwe doelgroepen door netwerk van Nederlandse erfgoedlocaties
 • Profiteer van gezamenlijke marketing en crosspromotie
 • Activeer kinderen en hun families om locaties te bezoeken
 • Deel historische verhalen op speelse wijze
 • Hoge kwaliteit in storytelling, gameplay en design

Kijk hier het filmpje

Hoe doe ik mee met Storysavers?

Er zijn 2 manieren om je aan te sluiten:

 1. Als initiatiefnemer
 2. Met een intentieverklaring

Hoe gaat het verder?

 • Uiterlijk 23 mei ontvang je per mail extra informatie over Storysavers
 • Graag horen we uiterlijk maandag 6 juni of je meedoet als initiatiefnemer of met een intentieverklaring. Stuur daarvoor een mail naar e.grob@zimihc.nl
 • De 2e helft van 2016 gebruiken we voor fondsenwerving, waarbij we rekening houden met eventuele lopende fondsaanvragen van deelnemers
 • Begin 2017 starten we met de ontwikkeling van Storysavers en de uitwerking van het marketingplan, in goed overleg met alle deelnemers
 • Voorjaar 2017 lanceren we de eerste ronde games
 • De marketingcampagnes en crosspromotie-acties lopen tot en met voorjaar 2021
 • Eind 2020 overleggen we hoe verder met Storysavers en met het samenwerkingsverband van erfgoedlocaties.

Meer informatie?

Neem contact op met Eef Grob (projectleider Storysavers namens initiatiefnemer ZIMIHC): e.grob@zimihc.nl / 06-11422947

Partners

Storysavers is ontwikkeld vanuit uRule. uRule is een werkplaats voor de ontwikkeling van games op erfgoedlocaties en een initiatief van BISC, Kunst Centraal, Landschap Erfgoed Utrecht, RTV Utrecht en ZIMIHC en wordt ondersteund door HKU en Dutch Game Garden. uRule is mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht.