Romeinse Limes

De Romeinse Limes. Tegenwoordig grotendeels verborgen in de bodem, maar tweeduizend jaar geleden een ondoordringbaar obstakel: de noordgrens van het Romeinse rijk, die in Nederland van Katwijk aan Zee tot Millingen aan de Rijn liep. De Romeinse grens liep niet alleen door Nederland, maar strekte zich uit van Groot-Britannië in het westen via de Rijn en Donau tot aan de Zwarte Zee in het oosten. Langs deze rivieren lagen destijds tientallen forten en andere versterkingen. Op die wijze probeerden de Romeinen hun vijanden uit het noorden te beletten het machtige rijk binnen te dringen. En met succes, want mede dankzij de bewaking door talloze soldaten hield deze Limes (‘grens’ of ‘pad’ in het Latijn) ruim drie eeuwen stand. Lees meer over de Limes in Utrecht op UtrechtAltijd.

De grens liep dwars door de huidige provincie Utrecht en volgde de vroegere waterwegen langs o.a. Woerden, Utrecht, Vechten en Wijk bij Duurstede. Op deze plekken is van alles te zien en te beleven op het thema Limes. Op de website www.romeinselimes.nl vindt je er-op-uit tips, wandel- en fietsroute en actueel nieuws.

Romeinse Limes en UNESCO

De Romeinse Limes staat sinds 2011 op de voorlopige nominatie lijst van Nederland om te worden voorgedragen bij UNESCO Werelderfgoed. De officiële voordracht en nominatie van de Limes zal plaats vinden in 2020 samen met Duitsland. Gezamelijk (Provincie Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland, de 26 betreffende gemeenten langs de Limes en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) wordt aan deze nominatie gewerkt.

Communicare

Hoe bereik je het publiek of de pers? En hoe zorg je dat jouw Romeinse activiteit de aandacht krijgt die het verdient? Lees hiervoor Communicare! - Communicatiehandboek voor (vrijwilligers)organisaties gericht op Romeinse geschiedenis en de Limes in Nederland. Het handboek is ontwikkelt door Stichting Romeinse Limes Nederland en RomeinenNU in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht.

Romeinse Limes in de klas

De Romeinse Limes is één van de canonvensters binnen het onderwijs. Het educatieproject 'Langs de Limes', dat ontwikkeld is voor groep 6 door Landschap Erfgoed Utrecht, sluit hier bij aan. 

Romeinenweek

Elk jaar vindt er in Nederland een groot Romeinen-evenement plaats: de Romeinenweek. Door het hele land worden allerlei Romeinse activiteiten georganiseerd. Doe ook mee en laat Nederland in mei even Romeins kleuren! 

Limes vouchers

Om de bekendheid van de Romeinse Limes in Nederland te vergroten werden ondernemers uitgedaagd uit om met leuke innovatieve ideeën voor Limesproducten te komen. Voor hen was een stimuleringsregeling beschikbaar: de Limes Voucher. 27 Ondernemers dienden een aanvraag in voor een product waarmee zij de zichtbaarheid van de Romeinse Limes wilden vergroten. Negen producten konden gehonoreerd worden. Daarvan zijn er drie van Utrechtse ondernemers: Een vaar- en tandemarrangement bij B&B Hoeve de Posthoorn in Woerden, een Limeskamer in de B&B De Nachtdijk in Cothen en een wandelgids door uitgeverij De Weerwolf uit Houten. Lees hier meer over de vouchers.

Partner
Landschap Erfgoed Utrecht is partner van Stichting Romeinse Limes Nederland (RLN)