ArcheoHotspot

ArcheoHotspots zijn verrassende ontmoetingsplaatsen tussen vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud. Kortom een plek waar de archeologie en het publiek samenkomen en het proces van de archeologie centraal staat.

Een ArcheoHotspot bestaat uit drie elementen; een ArcheoLab, een ArcheoCommunity en een ArcheoScope. In het ArcheoLab ziet de bezoeker een archeoloog aan het werk en kan vragen stellen over die werkzaamheden, maar ook over die scherf die hij in de tuin aantrof of over archeologische regelgeving in Nederland. Daarnaast kan je hier ook terecht om je vondst aan te melden of helpen bij het archeologisch onderzoek. De ArcheoCommunity is een collectief van archeologen die elders aan het werk zijn en die te bevragen zijn via social media, telefonisch of per mail. De ArcheoScope is een interactieve kaart die al het archeologisch onderzoek in Nederland laat zien.

ArcheoHotspot Utrecht in Castellum Hoge Woerd

In Nederland zijn verschillende ArcheoHotspots te vinden waaronder, vanaf begin april, één in Castellum Hoge Woerd. Er komt een speciale vrij toegankelijke plek binnen het Castellum waar je elke week op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12:00-16:00 uur op bezoek kan gaan bij de archeologen. Ook zullen er leuke activiteiten en evenementen plaats vinden in en rondom de ArcheoHotspot. Het programma voor het komende jaar volgt zo snel mogelijk. In 2016 stond de pilot van de ArcheoHotspot Utrecht in het Universiteitsmuseum Utrecht en is bezocht door meer dan 11.000 bezoekers. De ArcheoHotspot in Castellum Hoge Woerd is de opvolger van deze pilot.

Amateur archeoloog worden?

Heb je altijd al amateur archeoloog willen worden? En wil jij helpen om de ArcheoHotspot tot een succes te maken? Ervaring is niet nodig, voorliefde voor de archeologie en of geschiedenis wel! Enthousiast? Bekijk de vacature en meld je aan bij Alexander van de Bunt. Geef je wel op vóór 17 maart 2017 i.v.m. de verplichte introductiebijeenkomst op dinsdag 21 en/of donderdag 23 maart.

De andere ArcheoHotspots zijn op dit moment te vinden in het centrum van Amsterdam (Allard Pierson Museum), s-Hertogenbosch (het Groot Tuighuis), Eindhoven (Archeologisch Centrum Eindhoven Helmond), Nijmegen (Museum Kam) en Arnhem (Erfgoedcentrum Rozet). Meer informatie over de ArcheoHotspot vind je op www.archeohotspot.nl

Initiatief ArcheoHotspot

ArcheoHotspots is een initiatief van het Allard Pierson Museum dat in samenwerking met de AWN- Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Erfgoed Brabant dit project gestalte geeft. De projectpartners hebben de ambitie om archeologie op een laagdrempelige manier en vanuit verschillende niveaus toegankelijk en tastbaar te maken.

In de provincie Utrecht is de ArcheoHotspot een samenwerking tussen Museum Hoge Woerd en Landschap Erfgoed Utrecht en wordt medemogelijk gemaakt door Provincie Utrecht.