Europees Jaar Cultureel Erfgoed

Het jaar 2018 is door het Europese Parlement uitgeroepen tot Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De provincie Utrecht grijpt het Europees Erfgoedjaar aan om het Utrechts erfgoed in de schijnwerpers te zetten en organiseert met diverse partijen allerlei activiteiten. Landschap Erfgoed Utrecht sluit daarbij onder andere aan met UtrechtAltijd.nl. Elke maand publiceren we daar verhalen die aansluiten op de maandthema’s van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De verhalen laten zien hoe internationaal en divers onze geschiedenis eigenlijk is! Want de forten van de Waterlinie hadden er niet gelegen als er geen dreiging was van andere landen. De middeleeuwse bouwers van de gotische Dom waren destijds rechtstreeks geïnspireerd door de Franse kathedralen. En zonder de aanwezigheid van de Romeinen in de eerste eeuwen van onze jaartelling hadden we nu geen Limes-routes. Zo maar wat voorbeelden.

Activiteiten in de regio Utrecht

  • Cinema Buiten: Van 16 augustus t/m 15 september organiseert Filmtheater ’t Hoogt in samenwerking met provincie en gemeente Utrecht openluchtfilmvertoningen op bijzondere erfgoedlocaties. IJzersterke arthouse films op prachtige historische locaties. Kijk hier voor meer informatie over Cinema Buiten.
  • Prijsvraag ‘Utrecht Wereldberoemd’: er zijn 143 ideeën ingezonden om het favoriete erfgoed beter op de kaart te zetten. De jury heeft daaruit op 6 augustus de 10 beste ideeën gekozen. Op zaterdag 6 oktober is de prijsuitreiking. Behalve de jury heeft het publiek ook een stem. Kijk hier voor meer informatie over Utrecht Wereldberoemd.
  • Parade der Poëten: op 30 oktober verschijnt een bundel met 75 gedichten waarin cultureel erfgoed centraal staat. Daarvan zijn 60 het resultaat van dichtwedstrijden in Amersfoort, Eemnes, Leusden, Maarssen Veenendaal en Wijk bij Duurstede. De overige 15 gedichten zijn geschreven door bekendere dichters als Ingmar Heytze, Alexis de Roode, Esther Jansma en (oud) stadsdichters. Het project wordt uitgevoerd door Te Winkel Producties. De bundel wordt uitgegeven door Magonia.
  • Erfgoedthema’s en verhalen: elke maand staat een ander thema centraal, zie de website van de provincie Utrecht en de themapagina op UtrechtAltijd.nl

Activiteiten in de regio Utrecht speciaal voor erfgoedorganisaties.

  • Symposium Cultuurhistorie op de kaart: op donderdag 20 september lanceert de Provincie Utrecht de vernieuwde website van de provinciale Cultuurhistorische Atlas (CHAT)
  • Op 15 november wordt de Duurzaamheidsprijs uitgereikt tijdens een symposium over Duurzaamheid en Erfgoed. Meer informatie volgt later.

Kijk hier voor meer informatie over het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in de provincie Utrecht.