Europees Jaar Cultureel Erfgoed

Het jaar 2018 is door het Europese Parlement uitgeroepen tot Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De provincie Utrecht grijpt het Europees Erfgoedjaar aan om het Utrechts erfgoed in de schijnwerpers te zetten en organiseert met diverse partijen allerlei activiteiten. Landschap Erfgoed Utrecht sluit daarbij onder andere aan met UtrechtAltijd.nl. Elke maand publiceren we daar verhalen die aansluiten op de maandthema’s van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De verhalen laten zien hoe internationaal en divers onze geschiedenis eigenlijk is! Want de forten van de Waterlinie hadden er niet gelegen als er geen dreiging was van andere landen. De middeleeuwse bouwers van de gotische Dom waren destijds rechtstreeks geïnspireerd door de Franse kathedralen. En zonder de aanwezigheid van de Romeinen in de eerste eeuwen van onze jaartelling hadden we nu geen Limes-routes. Zo maar wat voorbeelden.

Activiteiten in de regio Utrecht

  • Prijsvraag ‘Utrecht Wereldberoemd’: van 12 mei tot 15 juli kan iedereen ideeën inzenden om je favoriete erfgoed beter op de kaart te zetten. Kijk hier voor meer informatie over Utrecht Wereldberoemd.
  • Erfgoedthema’s en verhalen: elke maand staat een ander thema centraal, zie de website van de provincie Utrecht en de themapagina op UtrechtAltijd.nl
  • Parade der Poëten: van april-juli kan iedereen gedichten inzenden voor een gedichtenwedstrijd in drie regio’s: Amersfoort en omgeving, Eemnes/Baarn/Bunschoten en Wijk bij Duurstede/Kromme Rijnstreek/Utrechtse Heuvelrug. De beste gedichten worden in het najaar gepubliceerd in een gedichtenbundel.
  • In augustus organiseert ’t Hoogt filmvoorstellingen in de buitenlucht op allerlei historische locaties. Meer informatie volgt binnenkort.

Activiteiten in de regio Utrecht speciaal voor erfgoedorganisaties.

Kijk hier voor meer informatie over het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in de provincie Utrecht.