Europees Jaar Cultureel Erfgoed

Het jaar 2018 is door het Europese Parlement uitgeroepen tot Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De provincie Utrecht grijpt het Europees Erfgoedjaar aan om het Utrechts erfgoed in de schijnwerpers te zetten en organiseert met diverse partijen allerlei activiteiten. Landschap Erfgoed Utrecht sluit daarbij onder andere aan met UtrechtAltijd.nl. Elke maand publiceren we daar verhalen die aansluiten op de maandthema’s van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De verhalen laten zien hoe internationaal en divers onze geschiedenis eigenlijk is! Want de forten van de Waterlinie hadden er niet gelegen als er geen dreiging was van andere landen. De middeleeuwse bouwers van de gotische Dom waren destijds rechtstreeks geïnspireerd door de Franse kathedralen. En zonder de aanwezigheid van de Romeinen in de eerste eeuwen van onze jaartelling hadden we nu geen Limes-routes. Zo maar wat voorbeelden.

Activiteiten in de regio Utrecht

  • Prijsvraag ‘Utrecht Wereldberoemd’: er zijn 143 ideeën ingezonden om het favoriete erfgoed beter op de kaart te zetten. De jury heeft daaruit op 6 augustus de 10 beste ideeën gekozen. Op zaterdag 6 oktober is de prijs uitgereikt aan het winnende idee: Swing by, Say hi. Erfgoed beleven vanuit een ander perspectief. Dat is waar Swing by, Say hi over gaat. Al schommelend bouwen we volgens bedenker Adjo Tjon bruggen naar het verleden, heden en de toekomst. Bij het ontwikkelen van de schommels wil ze kunstenaars betrekken, zodat het echt plekken worden waar je naar opzoek gaat. De jury was onder de indruk van haar idee omdat het voor alle doelgroepen toegankelijk is, online met offline verbindt en draait om beleving. Hier kun je haar pitch terugzien.
  • Parade der Poëten: op 30 oktober verschijnt een bundel met 75 gedichten waarin cultureel erfgoed centraal staat. Daarvan zijn 60 het resultaat van dichtwedstrijden in Amersfoort, Eemnes, Leusden, Maarssen Veenendaal en Wijk bij Duurstede. De overige 15 gedichten zijn geschreven door bekendere dichters als Ingmar Heytze, Alexis de Roode, Esther Jansma en (oud) stadsdichters. Het project wordt uitgevoerd door Te Winkel Producties. De bundel wordt uitgegeven door Magonia. De feestelijke presentatie van de bundel Parade der Poëten zal plaatsvinden op 30 oktober, Boothstraat 7, 3512 BT Utrecht (zaalverhuur 7), Inloop: vanaf 19.30 uur, Start van het programma: 20.00 uur. Aanmelden kan tot uiterlijk 24 oktober door een mail te sturen aan uitgeverijmagonia@gmail.com
  • Erfgoedthema’s en verhalen: elke maand staat een ander thema centraal, zie de website van de provincie Utrecht en de themapagina op UtrechtAltijd.nl
  • Op 15 november wordt tijdens een symposium over Duurzaamheid en Erfgoed de Utrechtse Duurzaamheidsprijs 2018 uitgereikt aan één van de overgebleven vijf finalisten. Dit jaar gaat de prijs naar projecten in de provincie Utrecht die een mooi voorbeeld zijn van duurzaamheidsmaatregelen in de restauratiesector. De Duurzaamheidsprijs is een initiatief van de provincie Utrecht. Lees hier meer over de finalisten en de uitreiking. Het symposium vindt plaats van 13.30-17.00 uur in Jongerius Kantoor, Kanaalweg 64, Utrecht. Geinteresseerden kunnen zich hier aanmelden.

Nieuwe producten

  • De provincie Utrecht heeft de Cultuurhistorische Atlas (CHAT) verbeterd en uitgebreid. De vernieuwde versie staat hier online. Bent u in het bezit van interessante GIS-bestanden die ook zouden kunnen worden opgenomen in deze Atlas? Neem dan contact op met hester.van.den.ende@provincie-utrecht.nl.
  • Peter de la Mar maakte de geocache Sporen uit de Koude Oorlog: een fiets/puzzeltocht langs Koude Oorlog-artefacten. Basis voor deze fietstocht is informatie uit de Cultuurhistorische Atlas van de provincie Utrecht. De tocht start en eindigt bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg en is te vinden via geocaching sporen-uit-de-koude-oorlog.
  • Op de website Utrecht in Vogelvlucht zijn ruim 2000 luchtfoto’s terug te vinden op de kaart. Ze zijn in een crowdsourcingsproject voorzien van georeferenties. De foto’s zijn voor iedereen vrij te gebruiken.
  • Op 21 en 28 oktober 2018 zendt RTV Utrecht de tweedelige film 'Blauwdruk van een koude oorlog' uit. Een voorproefje is hier tot eind oktober alvast te zien. (In sommige browsers start de film niet goed; in safari, firefox en edge is het echter geen probleem.)

Kijk hier voor meer informatie over het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in de provincie Utrecht.