5 maart Kromme Rijnstreek Kampioenschap heggenvlechten

Op zaterdag 5 maart 2016 vindt in Wijk bij Duurstede, aan de Langbroekseweg ter hoogte van het moestuinencomplex, het Kromme Rijnstreek kampioenschap heggenvlechten plaats. Het is een open kampioenschap waarvoor deelnemers uit het hele land naar Wijk bij Duurstede komen. En uit Engeland komt voor deze gelegenheid John French over, een oude rot in het vak. De twintig teams die deelnemen hebben elk 5 uur de tijd om 8 meter heg te vlechten. Het is een forse heg van 4-5 meter hoog, prachtig gelegen tegen de rand van een akker. Naast meidoorn staan er allerlei andere soorten struiken in de heg. Overigens is alleen handgereedschap toegestaan, het is dus een stevige klus. 

Het werk van elk team wordt door de juryleden (ervaren heggenvlechters) beoordeeld op enkele algemene criteria waarvan de belangrijkste zijn: Is de heg zogenoemd veedicht? Is het zaag- en kapwerk op een goede manier uitgevoerd? En, het oog wil ook wat, ziet het er mooi uit? Tussen 10 en 15 uur kunnen bezoekers de heggenvlechters aan het werk zien. Ervaren heggenvlechters geven geïnteresseerden een korte toelichting.  Rond 16.00 uur wordt het winnende team bekend gemaakt. Op deze bijzondere dag is er voor het publiek van alles te doen. Zo zijn er rondleidingen en informatiekraampjes. Kinderen kunnen in een grote tent vlechten met wilgentenen. John French verkoopt het ware gereedschap voor heggenvlechters: bijlen en billhooks (kapmessen). En de horeca zorgt met streekproducten voor heerlijke hapjes en drankjes . 

Natuurlijk prikkeldraad
De afgelopen eeuw zijn veel heggen verdwenen omdat ze geen functie meer hadden. Prikkeldraad nam de rol van de ‘doornenhaag’ over, brandstof en bouwhout kwamen niet meer uit de heg en natuurlijk speelden ook de landbouwontwikkeling en aanleg van woningen en wegen een rol. Gelukkig zijn er nog steeds heggen in het Kromme Rijnlandschap. Sommige zijn goed onderhouden, maar veel helaas niet. En dat is zonde, want naast het feit dat het leggen van heggen een eeuwenoud ambacht is, draagt het ook bij aan de ecologische en cultuurhistorische waarden van het landschap. Met het juiste beheer en hulp van vrijwilligers kunnen veel heggen weer prachtheggen worden. 

Het Kromme Rijnstreek kampioenschap heggenvlechten wordt georganiseerd door de stuurgroep Kromme Rijnlandschap, in samenwerking met vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede, Landschap Erfgoed Utrecht en de stichting Heg&Landschap. 

Dit bericht is geplaatst op 22 februari 2016.