Archeologiedagen in het Universiteitsmuseum, doe mee!

Bezoek tijdens de Archeologiedagen op 15 en 16 oktober het Universiteitsmuseum Utrecht en leer alles over eeuwenoude dierenbotten, het dateren van Romeins hout en boren in aardlagen!

Schatten van hout
15 oktober, workshop van 12.30-13.30 en van 15.00-16.00

Esther Jansma is een dendrochronoloog, dit betekent dat ze in het dagelijks leven stukken hout uit opgravingen bestudeert. Door naar de diktes van de jaaringen te kijken en deze te tellen, achterhaalt zij hoe oud een stuk hout precies is.

Tijdens deze workshop ga je samen hout dateren. Eerst laat Esther archeologische stukken hout zien, ze vertelt waaraan je eikenhout herkent en hoe je een stuk hout dateert. Daarna ga je zelf aan de slag. Kun jij achterhalen in welk jaar de boom is omgehakt?

Botten uit de beerput
16 oktober van 12.00-16.00

Doe de soepbottenrace, zeef materiaal uit een beerput en ga aan de slag met koeienbotten van meer dan duizend jaar oud! Samen met archeozoöloog Frits Laarman, die bij archeologische opgravingen dierenresten bestudeert zoals zoogdierbotten, visresten, weekdieren en resten van insecten.

Boren naar de Romeinse tijd
16 oktober, workshop van 12.00-13.00 en 14.00-15.00

Boor samen met geo-archeoloog Marieke van Dinter diep de grond in tot aan de Romeinse tijd! Onderzoek de verschillende aardlagen in een boorkern en ontdek wat er twee meter diep in de bodem van de Oude Hortus te vinden is. Wees op tijd want de plaatsen bij deze workshop zijn beperkt.

Het programma is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Universiteitsmuseum Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de AWN. Voor meer informatie klik hier. 

 

Dit bericht is geplaatst op 6 oktober 2016.