Boerderij De Engh wint titel ‘Boerderij van het Jaar 2014’

Afgelopen donderdag 22 mei is door gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht de onderscheiding Boerderij van het jaar 2014 uitgereikt aan de eigenaren van boerderij De Engh uit Driebergen. De titel werd dit jaar voor de 24ste keer uitgereikt en is een initiatief van Boerderijen Stichting Utrecht in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht. De jury mocht zich over 15 aanmeldingen in de provincie Utrecht buigen.De jury beoordeelde alle 15 inzendingen op architectuurhistorische, bouwhistorische en landbouwhistorische criteria. Uit de 15 inzendingen zijn 4 boerderijen genomineerd voor de prestigieuze titel: Slotzicht in Haarzuilens, Wagendijk 16 in Kockengen, Acht is meer dan Duizend in Woerden en De Engh in Driebergen. Zowel de inrichting van het erf als de inpassing van boerderij en erf in het landschap is meegewogen in het oordeel. De jury verkoos uiteindelijk De Engh als de mooiste Boerderij van het Jaar 2014. Kijk hier voor meer informatie over Boerderij van het Jaar en het juryrapport.

De jury koos De Engh, omdat deze boerderij prachtig ligt op de grens van 2 landschapstypen. Het erf wordt omzoomd door de bomen van de hoge Utrechtse Heuvelrug en kijkt  aan de andere kant uit over het lage, agrarische Kromme Rijngebied. Gebouwen, erf, tuin en hoogstamboomgaard werken door hun kwaliteit en naadloze aansluiting bij het  landschap mee aan de hoge ensemblewaarde van het geheel. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts: "De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop het geheel is behouden en de onderdelen zijn aangepast aan het huidig gebruik. Met respect voor de historie, maar tegelijkertijd ook met open oog voor het eisen en verlangens van nu. Het is belangrijk dat we ons historisch erfgoed behouden voor toekomstige generaties."

De eigenaren van De Engh  kunnen zelf uit een ‘prijzenpot’ een prijs uitzoeken variërend van enkele hoogstamfruitbomen, een advies over boerderij of erf, een meerjarenonderhoudsplan, een aquarel van de boerderij, etc. Bovendien wordt in september de gevelsteen 'Boerderij van het Jaar 2014' ingemetseld in de boerderij.

De andere inzendingen zijn gekomen uit Breukelen (2 x), Eemnes (3 x), Harmelen, Kamerik, Woerden, Werkhoven, IJsselstein en Zeist. Kijk voor meer informatie over deze inzenders op www.boerderijvanhetjaar.nl.
 

Dit bericht is geplaatst op 23 mei 2014.