Eendenkooi Cabauw hersteld

Onlangs heeft een landschapsbeheerploeg van Landschap Erfgoed Utrecht in samenwerking met een plaatselijke loonwerker in Cabauw een overblijfsel van een  eendenkooi hersteld. Landschap Erfgoed Utrecht heeft inmiddels drie eendenkooien of relicten daarvan hersteld.  Eerder werd al een eendenkooi in Haarzuilens hersteld en in Lopik werd een overblijfsel hersteld. Het wegwerken van het achterstallige onderhoud van dit unieke Hollandse erfgoed is met  behulp van een financiële bijdrage van het Carel Nengerman Fonds mogelijk gemaakt.


Op de foto zit u hoe de eendenkooi eruit zou zien als hij nog helemaal intact zou zijn.

In de ingenieus ingerichte eendenkooien ving men vroeger wilde eenden. De grote plas water in het midden was heel aanlokkelijk voor wilde eenden die een goede rustplek zochten. Door een samenspel van de kooiker, het kooikerhondje en tamme eenden werden op grote schaal eenden gevangen. De eendenkooi is bedacht door de Hollanders en dit concept is later verspreid over de hele wereld. Het is dus een belangrijk onderdeel van ons verleden. Helaas zijn er vanwege het verlies aan economische functie, achterstallig onderhoud, en vergrijzing van de kooikers (beheerders van de eendenkooien) in de afgelopen decennia vele eendenkooien verdwenen.

De meest recente herstelde eendenkooirelict in Cabauw is in particulier bezit. Aan het kooirelict was al vele jaren geen onderhoud meer uitgevoerd. Er zijn zware grote elzen afgezet zodat deze weer kunnen uitlopen. Ook zijn de bodem van de plas, de sloten en vangpijpen uitgebaggerd. Nu is het voor de eigenaar weer mogelijk om de kooi jaarlijks te onderhouden en blijft het relict behouden voor de toekomst. Alhoewel alleen de contouren van de eendenkooi te zien zijn en er dus geen eenden meer gevangen kunnen worden, is het voor veel vogelsoorten nu een goede rust- en broedplek. 

Wilt u meer weten over eendenkooien? Kijk dan eens op www.utrechtaltijd.nl.

Dit bericht is geplaatst op 24 september 2015.