Gemeente Stein winnaar Juichwilg-trofee

De Bilt/Putten - De Limburgse gemeente Stein is winnaar van de Juichwilg. Agnes van Ardenne – voorzitter van Landschapsbeheer Nederland - reikte deze trofee op 10 oktober uit tijdens het symposium ‘Het Landschap Ben Je Zelf’ in Putten (Gld). Stein verdient deze prijs omdat de gemeente er volgens de jury als beste in is geslaagd Burgerkracht ruimte te geven, te ondersteunen én duurzaam te verankeren. De jury is enthousiast over de manier waarop Stein actieve betrokkenheid van bewoners en ondernemers bereikt, en over de concrete en blijvende resultaten in de gemeente Stein. De Juichwilg is een bronzen knotwilg en gaat vergezeld van een geldprijs van 5.000 euro voor een landschapsproject. De gemeente Oisterwijk werd tweede, en gemeente Den Haag eindigde op de derde plaats. In totaal waren er elf nominaties.

Criteria
De Juichwilg wordt jaarlijks uitgereikt aan een gemeente die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor het landschap. Dit jaar stond het symposium van Landschapsbeheer Nederland in het teken van burgerbetrokkenheid met als motto: ‘Burgerkracht in het Landschap’. De jury heeft er in het bijzonder op gelet welke nominaties verrassingen in zich hadden. Natuur en landschap hebben immers alles te maken met verwondering. Hoe gemeenten met bewoners en andersom samen optrekken. Overheden die burgers in hun kracht zetten en burgers die overheden in hun kracht zetten. De jury heeft de elf genomineerde gemeenten beoordeeld aan de hand van verschillende criteria, waarvan toekomstbestendigheid, aansluiting bij het thema en concrete resultaten.

Gemeente Stein winnaar Juichwilg-trofee

Ruimte voor bewoners & ondernemers geeft vertrouwen in participatie
De gemeente Stein geeft als geen ander ruimte aan burgers. Dit wordt het best geïllustreerd bij de herinrichting van ’t Brook, waar alleen de kaders waren aangegeven en de rest van het papier blanco was; geheel in te vullen door inwoners en belangengroepen. Verder spreekt de brede deelname de jury zeer aan. Niet alleen bewoners, maar ook lokale ondernemers zijn bij de plannen en het beheer betrokken. Mede hierdoor slaagt de gemeente er in haar wapenfeiten duurzaam te verankeren. Tot slot constateert de jury met veel genoegen dat er in de gemeente meer vertrouwen is gekomen in de participerende aanpak.

De Juichwilg
De Juichwilg is als symbool voor ‘Het Landschap Ben Je Zelf’ gekozen, omdat wilgen karakteristiek voor het Nederlandse landschap zijn en het knotten ervan een zeer kenmerkende beheeractiviteit van vrijwilligers is. In 2012 en 2013 wonnen het Groningse Oldambt en de Overijsselse gemeente Raalte de Juichwilg.

Jury
De jury bestond uit juryvoorzitter Agnes van Ardenne (voorzitter Landschapsbeheer Nederland), Aart de Kruijf (Vereniging Nederlandse Gemeenten en wethouder in Barneveld), Frank van Bussel (Koninklijke Nederlandsche Heide Maatschappij), Willen-Jan de Gast (Movisie) en Hennie Rodijk (gemeente Raalte, winnaar Juichwilg 2013).

Het juryrapport met de nominaties.

Dit bericht is geplaatst op 10 oktober 2014.