Help mee de Utrechtse weidevogels te beschermen!

De weidevogels horen bij ons Nederlandse landschap. Geniet u ieder voorjaar ook van de roep van de grutto en de duikvluchten van de kievit? Om hun te helpen bij het overleven in ons drukke landschap zetten honderden Utrechtse vrijwilligers zich in voor de weidevogels. Ook u kunt een bijdrage leveren om deze cultuurvogels te behouden.

14 Weidevogelgroepen in Utrecht
In de provincie Utrecht zijn 14 verschillende weidevogelgroepen actief. Dus ook bij u in de buurt is een groep te vinden. Als weidevogel vrijwilliger leert u de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leert u waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden op gespoord en gemarkeerd met 2 stokken. De boer of loonwerker kan zo het nest goed zien, zodat hij er rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. 

Vanaf eind maart tot in juni beschermt u de nesten. En houdt u in de gaten hoe het met de jonge vogels gaat. Buiten in het land geniet u van het weer en de vogels. In deze periode bent u minimaal 4 uur per week in het veld om de nesten te zoeken, meestal in kleine groepjes. Kijk voor meer informatie over vrijwilligersgroepen bij u in de buurt op de kaart.Beginnerscursus
Heeft u nog geen ervaring? Geen enkel probleem. Landschap Erfgoed Utrecht organiseert cursussen voor beginnende weidevogel vrijwilligers. Ook krijgt u begeleiding van een ervaren weidevogelbeschermer als u het veld in gaat.

Bekijk de actuele cursussen: 
Basiscursus weidevogelbescherming Eemland
Basiscursus weidevogelbescherming Utrecht-West
Gevorderde cursus weidevogels

Heeft u nog vragen? Stuur ons dan een e-mailOf neem contact op met Maarten van Beek

Dit bericht is geplaatst op 5 februari 2015.