Help mee de weidevogels te beschermen

De eerste kieviten buitelen al weer boven de akkers. En de eerste grutto’s zijn ook al gearriveerd in Nederland. Het voorjaar komt er aan! De weidevogels horen bij ons Nederlandse landschap, ze horen bij het voorjaar. Geniet u ieder voorjaar ook van de roep van de grutto en de duikvluchten van de kievit? Om de weidevogels te helpen bij het overleven in ons drukke landschap zetten honderden Utrechtse vrijwilligers zich in. Ook jij kunt een bijdrage leveren om deze cultuurvogels te behouden. In de provincie Utrecht zijn 13 weidevogelbeschermingsgroepen waar je je nog bij kunt aansluiten. Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt de werkzaamheden van al deze werkgroepen met materialen en cursussen.

Wat doet een weidevogelbeschermer?
Als weidevogel vrijwilliger leer je de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leer je waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden opgespoord en gemarkeerd met 2 stokken. De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien, zodat hij er rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daardoor kunnen meer weidevogels overleven.

Vanaf eind maart tot in juni bescherm je de nesten. En houd je in de gaten hoe het met de jonge vogels gaat. In deze periode ben je minimaal 4 uur per week in het veld om de nesten te zoeken, meestal in kleine groepjes.

Aanmelden
Heb je nog geen ervaring? Geen enkel probleem. Landschap Erfgoed Utrecht organiseert cursussen voor beginnende weidevogelvrijwilligers. Via de lokale weidevogelgroep kun je aangemeld worden. Ook krijg je begeleiding van een ervaren weidevogelbeschermer als je het veld in gaat. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maarten van Beek.

Kijk hier voor een weidevogelgroep bij jou in de buurt.

Dit bericht is geplaatst op 21 februari 2017.