Kom ook historisch moestuinieren op Landgoed Zuylestein

Tussen Amerongen en Leersum ligt het prachtige Landgoed Zuylestein. In de moestuin uit de 17de eeuw wordt al vele eeuwen voedsel verbouwd.  Voor het onderhouden van de tuin zijn de eigenaren, samen met Landschap Erfgoed Utrecht, op zoek naar vrijwilligers.

De indrukwekkende geschiedenis van Landgoed Zuylestein gaat zeker 600 jaar terug. De vele tekeningen van het kasteel en de tuin geven een goed beeld van hoe het er hier in de afgelopen eeuwen heeft uitgezien. De ontwikkelingen van het landgoed in het verleden bepalen nu de keuzes die er worden gemaakt voor de toekomst. Wat met name opvalt is dat maar liefst een kwart van de ommuurde tuin in gebruik was als moestuin. De groenten en het fruit werden vroeger vervoerd naar ’s- Gravenhage (Ridderstad) om daar Frederik Hendrik en zijn gasten te voeden. Tegenwoordig wordt om de tuin te kunnen behouden de biologische opbrengst verkocht aan particulieren en restaurants uit de omgeving.

De voormalige ridderhofstad was een plek waar vele belangrijke bestuurders van ons land elkaar troffen. Maar ook een plek om tot rust te komen, om jachtpartijen te organiseren en om te genieten van de bosrijke omgeving. Stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau (eigenaar van 1630 tot 1640) en later de familie Van Nassau Zuylestein waren voormalige bezitters. De huidige bewoners, de familie De Brauwere van Aldenburg Bentinck, werken met veel elan aan de toekomst van het landgoed.

Wilt u helpen om dit eeuwenoude stukje Utrechtse historie in stand te houden? Heeft u kennis over moestuinieren of wilt u hierover graag kennis opdoen? Iedereen is welkom! Op de werkdagen is er altijd een tuinbaas aanwezig voor het begeleiden van de vrijwilligers. Heeft u op woensdag of vrijdag tijd en zin om te komen helpen? Stuur dan een bericht naar vrijwilligerswerk@landschaperfgoedutrecht.nl.

Groene vingers wordt mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds.

Dit bericht is geplaatst op 17 augustus 2017.