Ook Wiebe Kreton leeft zich uit op de Natuurwerkdag

Zichtlijnen, daar draait het om op Landgoed Linschoten. Eén zo’n zichtlijn weer vrij maken, dat is wat vrijwilligers dit jaar gaan doen tijdens de landelijke Natuurwerkdag op 1 november. Samen ervoor zorgen dat vanuit het imposante landhuis weer alle kanten opgekeken kan worden, zonder dat links en rechts opgeschoten boompjes het weidse uitzicht verstoren.Wiebe Kreton (65), van huis uit grafisch vormgever, kan er urenlang over vertellen. Over de geschiedenis van het enorme landgoed met zijn bijzondere verleden èn heden van erfpachtboerderijen, over de 16-jarige half-Duitse Else die 165 jaar geleden het complete landgoed van haar woest-ogende oom erfde en er uit pure melancholie een chalet in Duitse stijl liet bouwen, over hoe het landgoed in de loop der tijd werd vormgegeven door beroemdheden als Zocher.

Wiebe, die zelf in Woerden woont, is dan ook vergroeid met het landgoed – hij komt er al veertig jaar als vrijwilliger van de KNNV, en is sinds dertig jaar coördinator van de knotwerkgroep. In die functie organiseert hij de Natuurwerkdag op Landgoed Linschoten. Al veertien jaar gaan mensen elke eerste zaterdag van november op meer dan 450 locaties in het hele land samen wilgen knotten, bomen snoeien en heide en poelen opschonen!

Natuurwerkdag op landgoed Linschoten
“Ik bespreek altijd met de beheerder van het landgoed wat er nodig is”, vertelt Wiebe. “Dit jaar gaan we de dunne boompjes langs de waterkant weghalen waarop het landhuis uitkijkt. Dan kan die daarna gebaggerd worden. Moet je je voorstellen, als dit uitzicht vrij is, kan je vanuit het huis weer de dieptewerking zien van het landgoed zoals dat oorspronkelijk bedoeld is. Kijk,” wijst hij, “dáár kon je vroeger heel in de verte vanuit het grote huis de stoomtrein voorbij zien rijden. Daar is echt over nagedacht.”

Op 1 november helpen de vrijwilligers ’s morgens mee met het vrijmaken van de waterkant. Kinderen zijn van harte welkom en mogen onder begeleiding ook boompjes omzagen, hout slepen, of gewoon lekker op avontuur uitgaan. “Bij gunstig weer stoken we een vuurtje”, vertelt Wiebe, “Daar kunnen we dan het vers gezaagde hout op gooien”. Daarna wordt er gezamenlijk geluncht in de voormalige stallen van het landhuis, waar de sfeer van vroeger nog helemaal bewaard is gebleven.

Na de lunch geeft Wiebe een rondleiding over het landgoed, inclusief verhalen over het landhuis -waarin overigens al ruim honderdvijftig jaar niemand meer woont- en over de vroegere en huidige bewoners van het landgoed. Al vertellend is Wiebe helemaal in zijn element. “Ik kom ook nog wel eens ergens anders hoor,” lacht hij, “maar als ik moet kiezen, kies ik altijd voor Landgoed Linschoten. Je zit hier midden in de Randstad, maar wàt een rust, wàt een bijzondere sfeer!”

Leef je uit op de Natuurwerkdag
Help ook mee op 1 november tijdens de Natuurwerkdag. Naast Landgoed Linschoten zijn er in de provincie Utrecht meer dan 35 locaties. Er is er dus altijd 1 in de buurt. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl.

foto en tekst: Margot Hovenkamp

Dit bericht is geplaatst op 14 oktober 2014.