Oudenhorster Foodwalk geopend tijdens Boergondische Sferen

Op zaterdag 12 juli opende Landschap Erfgoed Utrecht tijdens Boergondische Sferen de Oudenhorster Foodwalk. Met deze derde Foodwalk in de provincie Utrecht kan iedereen nu ervaren hoe lekker het landschap is rondom Woudenberg. De officiële opening vond plaats bij De Boerenstee in Woudenberg. Gijs de Kruif, wethouder van Woudenberg, en Frans ter Maten, directeur Landschap Erfgoed Utrecht, plantten een walnootboom op het erf van Clara en Kees van Ravenhorst. Wandelaars kunnen de walnoten over een aantal jaar plukken tijdens hun Foodwalk.

De opening werd ingeluid door Cabaretgroep Windkracht 8. Als laboranten mengden zij zich onder het publiek en lieten hen kennis maken met eetbare zaken uit het landschap zoals madeliefjes, bramen en watermunt. Na afloop van de opening ging men zelfstandig de route verkennen aan de hand van een folder met routebeschrijving en recepten. Voor wie het wildplukken nog wat onwennig is, was er de mogelijkheid om met een gids op pad te gaan en zich te laten verrassen hoeveel planten eetbaar zijn. Ook kon onder leiding van Ster Catering kennis worden gemaakt met het koken met de ingrediënten die in het landschap waren geplukt. Bij de kraam van Landschap Erfgoed Utrecht schoven mensen aan bij mini-workshops om pesto of tapenade te maken met ingrediënten uit het lekkere landschap. Vooral de rode pesto met hazelnoot, tomaat en bloemetjes van look viel goed in de smaak bij de bezoekers. Volgens één van hen was dat het lekkerste van heel Boergondische Sferen! Ook de cake met goudsbloemen werd zeer gewaardeerd.

Foodwalks en Klompenpaden
Foodwalks zijn wandelingen of fietstochten waar u onderweg kunt genieten van het prachtige, maar ook smakelijke landschap. Aan de hand van een routebeschrijving en een recept kunt u zelf een maaltijd bij elkaar plukken. Aanvullende ingrediënten koopt u bij de landwinkel of (biologische) supermarkt. Dit is de derde Foodwalk in Utrecht. Al eerder werden twee Foodwalks in Rhenen geopend, die gekoppeld zijn aan het Klompenpad Grift en Graftenpad. Ook deze Foodwalk loopt over een Klompenpad, namelijk het Oudenhorsterpad. Klompen aan, rugzak op en plukken maar! Kijk voor meer informatie over Foodwalks en de bijbehorende recepten op www.foodwalks.nl.

Het initiatief Foodwalks
Foodwalks is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde en maakt deel uit van het project Lekker Landschap. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij. In de provincie Utrecht wordt het project Lekker Landschap uitgevoerd door Landschap Erfgoed Utrecht.

Dit bericht is geplaatst op 14 juli 2014.