Romeinen zijn terug in Utrecht! (Romeinenweek)

Van 2 tot en met 10 mei 2015 organiseert RomeinenNU in samenwerking met Stichting Romeinse Limes Nederland voor de tweede maal de Romeinenweek. Tijdens deze week vragen we aandacht voor het rijke Romeinse erfgoed van ons land, van Groningen tot Limburg en van Zeeland tot Gelderland. Dat doen we niet alleen. In Utrecht hebben bijvoorbeeld Landschap Erfgoed Utrecht, RomeinenNU en Museum Dorestad de handen ineengeslagen om op 7 mei een evenement te organiseren in Museum Dorestad.

Op 7 mei zal Museum Dorestad het podium worden van Romeinen en gravende archeologen. Zo kunnen kinderen bij de verschillende activiteiten graven naar het Romeinse verleden en hun vondsten laten determineren bij de archeoloog. Buiten in de tuin van het Museum Dorestad is het mogelijk om samen met de archeoloog te speuren naar vondsten met een metaaldetector. Daarnaast is het ook mogelijk om een training van een Romeins legionair te krijgen.Romeinen op reis
Tussen 2 en 10 mei reist een groep Romeinen met een Romeinse reiswagen en paarden langs de Limes van Nijmegen naar Alphen aan de Rijn. Op 7 mei zal het reisgezelschap een stop maken in Wijk bij Duurstede. Voor wie nog geen genoeg heeft van de Romeinen, kan een rondrit maken in een echte Romeinse reiswagen door Wijk bij Duurstede.

Romeinse geschiedenis
Woerden staat op 9 mei geheel in het teken van de Romeinen. Op het kerkplein en tegenover Stadsmuseum Woerden ontmoet je Romeinen die op reis zijn langs de Limes en duik je in de bijzondere Romeinse geschiedenis van deze omgeving. In het Stadsmuseum is de tentoonstelling ‘Schitterend Romeins’ te zien. En daarnaast is er nog veel meer, voor jong en oud.Bijzonder erfgoed

De Romeinse Limes is een bijzonder stuk erfgoed, dat Nederland deelt met onder andere Groot-Britannië en Duitsland. Waar in andere landen de Limes al jaren op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, geniet het in Nederland nog amper bekendheid. En dat is zonde, aangezien de Nederlandse bodem bezaaid is met spectaculaire Romeinse vondsten.

Meer weten?
Voor meer informatie over de Romeinenweek bekijk de website: www.romeinenweek.nl of bezoek de website: www.museumdorestad.nl.  

Dit bericht is geplaatst op 28 april 2015.