Ruim 1.150 mensen bezochten de Nacht van de Buitenplaats

Op 10 september was er van alles te beleven tijdens de derde editie van de Nacht van de Buitenplaats in de provincie Utrecht. De buitenplaatsen werden op deze avond letterlijk en figuurlijk in bijzonder licht gezet. Zeker 1.150 mensen hebben genoten van muziek, rondleidingen, picknick in wit, wijnproeverijen, wandelingen en vertellingen op 15 bijzondere locaties.

Buitenplaatsen: vakantieoorden gegoede burgerij
Landschap Erfgoed Utrecht organiseerde deze Nacht samen met de deelnemende buitenplaatsen om het voor iedereen mogelijk te maken deze prachtige monumenten en het verhaal erachter te ontdekken. De provincie Utrecht telt circa 285 historische buitenplaatsen en is daarmee de provincie met de meeste buitenplaatsen. Deze grote landhuizen uit de 17de en 18de eeuw spreken sterk tot de verbeelding. Het waren ooit de vakantieoorden van de gegoede burgerij, waar de families mee konden en kunnen pronken. Als zij in de zomer naar de buitenplaatsen reisden, was dat een ware volksverhuizing. Zo hebben de twee wereldberoemde schilderijen van Rembrandt, Maerten en Oopjen, jarenlang in Huize Voordaan te Groenekan gehangen. Elk jaar weer werden ze van Het Singel in Amsterdam naar Groenekan vervoerd en opgehangen.


Behoud en beheer buitenplaatsen geen sprookje
Nog altijd dragen deze 285 buitenplaatsen met hun eeuwenlange aanwezigheid en geschiedenis bij aan het landschap en de rijke cultuurhistorie van de provincie. Landschap Erfgoed Utrecht en de provincie Utrecht vinden het belangrijk dat de buitenplaatsen deze aandacht behouden en zetten de buitenplaatsen met de Nacht van de Buitenplaats in Utrecht voor de derde keer letterlijk en figuurlijk in de ‘schijnwerpers’. Met deze Nacht wilden Landschap Erfgoed Utrecht  en de provincie Utrecht niet alleen het publiek verrassen. Zij vinden het ook belangrijk dat er aandacht is en blijft bestaan voor deze rijke cultuurhistorie. Want wat misschien een sprookje lijkt, is tegelijkertijd voor de eigenaren een kostbare last. Het onderhoud en beheer van een landgoed vergen veel. Niet alleen geld, maar ook vele handen. Uw hulp is daarom heel welkom. Wilt u iets doen? Laat het weten via vrijwilligerswerk@landschaperfgoedutrecht.nl. Of informeer direct bij de buitenplaats van uw keuze. Gegevens kunt u vinden op www.utrechtsebuitenplaatsen.nl.

De Nacht van de Buitenplaats is een evenement van Landschap Erfgoed Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door VSB fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, K.F. Hein Fonds, Elise Mathilde Fonds en de provincie Utrecht.

Dit bericht is geplaatst op 11 september 2016.