Ruim 14.000 mensen zagen en snoeien op de Natuurwerkdag

Natuurwerkdag; de grootste vrijwilligersdag in het groen
Op 4 november hebben 14.259 mensen gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. Op 573 locaties in Nederland, ruim 30 meer dan in 2016, is gezaagd, gesnoeid en opgeruimd. De zonnige start van de dag heeft zeker geholpen om meer deelnemers te mogen ontvangen dan vorig jaar. Werken in de natuur is geschikt voor jong en oud. En dat was te zien op de werklocaties, waar bijna overal kinderactiviteiten zijn georganiseerd waar veelvuldig gebruik van is gemaakt.

Natuurwerkdag in de provincie Utrecht
In de provincie Utrecht coördineerde Landschap Erfgoed Utrecht de 46 locaties waar ongeveer 1.003 mensen actief waren. Midden in het agrarische landschap, op de grens van de gemeenten Bunnik en Houten, verrichtten Mirjam Maasdam, gedeputeerde provincie Utrecht, Erika Spil, wethouder gemeente Bunnik en Ivo Brautigam, directeur-bestuurder Landschap Erfgoed Utrecht de officiële aftrap van de Natuurwerkdag in provincie Utrecht. Ivo Brautigam en Mirjam Maasdam benadrukten dat het zo belangrijk is om de jeugd te betrekken bij de zorg voor het landschap. Bekijk het filmpje om te zien met hoeveel plezier mensen aan de slag gaan om hun eigen omgeving groen te houden.In Utrecht zijn op diverse locaties ook bestuurders actief bezig geweest mede aangezet door de actie winmetlandschap.nl met het oog op de Gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers
Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De verantwoordelijkheid voor het beheer van een landschap verschuift steeds meer van overheid naar samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Mede dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap. Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt de groene vrijwilligers op vele terreinen met hun kennis, kunde en gereedschappen. De provinciale en landelijke overheden zijn nodig om deze groene ondersteuning blijvend mogelijk te maken.

Het het hele jaar door zijn vrijwilligers actief met het onderhouden van het landschap. Wil je ook een steentje bijdragen aan de natuur in Utrecht. Kijk dan hier voor leuke vrijwilligersvacatures. Of zoek op de  kaart in je eigen omgeving een vrijwilligersgroep.

LandschappenNL, initiatiefnemer van de Natuurwerkdag, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. Partners van de Natuurwerkdag zijn de Nationale Postcode Loterij en Groen en Fit van De Friesland Zorgverzekeraar. In Utrecht is de Natuurwerkdag mede dankzij een bijdrage van de provincie Utrecht mogelijk gemaakt.

Dit bericht is geplaatst op 5 november 2017.