Twee nieuwe Klompenpaden bij Kamerik

Op donderdag 1 mei ondertekenden agrariërs en Frans ter Maten, directeur Landschap Erfgoed Utrecht, de overeenkomsten voor twee nieuwe Klompenpaden bij Kamerik. De agrariërs stellen hiermee hun weilanden open voor wandelaars. Hierdoor kunnen wandelaars genieten van zo’n 6 kilometer dwars door boerenland. De komende tijd gaat Landschap Erfgoed Utrecht met de grondeigenaren en vrijwilligers hard aan de slag om bruggetjes, hekken en markeringen aan te brengen. Ook worden een routebrochure en een app ontwikkeld. Half juli worden beide Klompenpaden, waarvan de namen nog even geheim blijven, geopend.


Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes hopen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

In september 2013 werd het eerste Klompenpad in Kamerik, het Teylingenpad, geopend. Een groot succes blijkt uit de reacties van wandelaars op www.klompenpaden.nl. “Nog net op tijd voor het broedseizoen (de vogels zijn er klaar voor) deze prachtige wandeling gelopen. Grotendeels onverhard en prachtig door de polders. Zo op de eerste mooie zondag van het jaar kan het niet beter” en “Ik vind het één van de mooiste Klompenpaden die er is” zijn commentaren. De nieuwe routes komen ten zuiden van het Teylingenpad te liggen. De drie Klompenpaden zijn straks ook met elkaar te combineren. Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

De bijbehorende folder die voor deze nieuwe Klompenpaden wordt ontwikkeld vertelt over de bijzondere cultuurhistorische en landschappelijke routepunten die de wandelaar onderweg tegenkomt. Deze brochures zijn als de route geopend is verkrijgbaar bij de TIP Woerden en bij lokale horecagelegenheden en winkels. Daarnaast komt er een gratis Klompenpaden app. Met de smartphone of iphone in de hand ontdek je bijzondere plekjes en hoor je interessante achtergrondverhalen van het gebied. Een kaart is overbodig, want de app wijst de weg.

De twee nieuwe Klompenpaden rond Kamerik worden mogelijk gemaakt door provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gemeente Woerden en Nationale Postcode Loterij in samenwerking met vele vrijwilligers en grondeigenaren.

Dit bericht is geplaatst op 1 mei 2014.