Twee teams van LEU nemen deel aan Nationaal Zeiskampioenschap

Tijdens het evenement ‘Beleef Landleven’ op 12 september  vindt het Nationaal Zeiskampioenschap plaats. In het Openlucht Museum in Arnhem gaan dames-, heren- en jeugdteams de strijd met elkaar aan. Wie hanteert het beste de zeis?

Maaien met een zeis ziet er niet zo ingewikkeld uit. Maar het is veel lastiger dan de meeste mensen denken. Je belandt met de punt van de zeis in de grond of zwaait over het gras heen. Goed maaien met de zeis is een kunst, een kunst die te leren is.

Van oudsher werd werken met de zeis van oud op jong doorgegeven. Het aantal mensen dat de zeis nog hanteerde nam zo snel af, dat het ambacht dreigde uit te sterven. Gelukkig zijn tegenwoordig meer en meer mensen geïnteresseerd in het beoefenen van dit ambacht. Winst voor het Nederlandse landschap want bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij het maaien van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis.

Vanuit Landschap Erfgoed Utrecht nemen er twee teams deel; een heren- en een damesteam! Kom jij onze teams aanmoedigen? Kijk op Beleef Landleven voor meer informatie en het bestellen van kaarten. Veel succes! 

Herenteam LEU

Damesteam LEU

Dit bericht is geplaatst op 1 september 2015.