Vier boerderijen strijden om de titel: Mooiste boerderij van Utrecht

De verkiezing Boerderij van het Jaar nadert een climax. De verkiezing begon met 25 boerderijen die door de gemeenten aangemeld zijn als hun mooiste. Hiervan zijn er nu nog vier over. Een onafhankelijke jury van deskundigen zal samen met het publiek beslissen wie de eretitel: “25ste Boerderij van het Jaar” mag dragen. Deze lustrum verkiezing wordt georganiseerd door de Boerderijen Stichting Utrecht (BSU) in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht.

De genomineerden
Deze verkiezing is een blijk van waardering voor de boerderijbewoners, zowel boeren als burgers, voor de moeite die ze doen om boerderij en erf in stand te houden en voor de toekomst te bewaren. De volgende boerderijen zijn genomineerd:

  • Boerderij ‘Land Houdt Stand’ in Abcoude.
  • Boerderij ‘TRB’ in Benschop.
  • Wederopbouw boerderij in Rhenen.
  • De kinderboerderij ‘De Brink’ in Zeist.

Vier prachtige boerderijen die met liefde worden onderhouden. Iedere boerderij vertelt een bijzonder aspect van de rijke agrarische geschiedenis van onze provincie. De boerderij 'TRB' is misschien wel de oudste boerderij uit de Lopikerwaard. Sinds 1561 wordt hier door dezelfde familie geboerd. De agrarische boerderij 'Land Houdt Stand' is uit het begin van de 20ste eeuw en rijk versierd met op Jugendstil geïnspireerde elementen. In de wederopbouwboerderij in Rhenen uit 1941 gaan traditie en - voor die tijd - moderne ideeën hand in hand. De kinderboerderij ‘De Brink’ in Zeist is uit 1867 en heeft een fraaie gevel met sierlijke vensters, gaaf en goed onderhouden.

Stemmen
Iedereen kan tussen 6 mei en 20 mei stemmen via de website www.utrechtseboerderijen.nl op zijn/haar favoriete boerderij. Op deze website staan foto’s van de vier genomineerde boerderijen. De uitslag van de publieksjury bepaalt voor 40 % wie de winnaar is.

De vakjury
Omdat foto’s niet alles zeggen gaat er ook een onafhankelijke vakjury bij de boerderijen langs. Deze vakjury bestaat uit vertegenwoordigers uit de landbouworganisatie, provincie, bestuur, journalistiek en deskundigen op het gebied van cultureel erfgoed en de ruimtelijke kwaliteit.

De jury beoordeelt de boerderij op verschillende aspecten. Is het een mooi gebouw om te zien? Hoe oud is de boerderij? Is deze nog authentiek en gaaf? Welk verhaal vertelt het over de landbouwgeschiedenis? Worden de boerderij en het erf met zorg en liefde onderhouden? Hoe liggen deze in het landschap? Dit jaar wordt er extra aandacht gegeven aan de belevingswaarde van de boerderij. Kun je de boerderij bezoeken of er producten kopen? Draagt de boerderij bij aan de toeristische kwaliteit van onze mooie provincie?

Bekendmaking winnaar
De uitslag van de wedstrijd wordt op 28 mei feestelijk bekend gemaakt door Mw. Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de Provincie Utrecht. Dit gebeurt in de boerderij 'Oud Zandbrink' in Leusden, die in 1999 werd verkozen tot Boerderij van het Jaar. In de winnende boerderij wordt later dit jaar een hoeksteen gemetseld als blijvende herinnering. Ook daarvan wordt een feestje gemaakt voor de boerderijbewoners en de winnende gemeente. De verkiezing Boerderij van het Jaar is een gezamenlijk initiatief van de Boerderijen Stichting Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de Provincie Utrecht.

De aangemelde boerderijen
De boerderijen zijn aangemeld door de wethouders van hun gemeente. Piet den Hertog, voorzitter van de Boerderijen Stichting Utrecht: “We hebben de wethouders van alle gemeenten gevraagd om hun mooiste boerderijen aan te melden. Hiermee stimuleer je hen om na te denken over hoe belangrijk historische boerderijen zijn voor de beleving van hun gemeenten. De meeste wethouders reageerden heel positief omdat zij zo kunnen laten zien hoe mooi hun landelijk gebied is."

Dit bericht is geplaatst op 6 mei 2016.