Vrijwilligers die zich inzetten voor landschap en erfgoed zijn 14,5 miljoen euro waard

Afgelopen jaar is er door de vrijwilligers - waar Landschap Erfgoed Utrecht mee samenwerkt - in landschap en erfgoed heel veel werk verzet. In totaal werkten in de provincie Utrecht 9.335 mensen mee aan het behoud en de openstelling van landschap en erfgoed. De maatschappelijk economische bijdrage van al deze vrijwilligers is enorm. Samen werkten ze in 2013 meer dan 645.643 uur. Dat komt neer op 14,5 miljoen euro! Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Het werk van deze vrijwilligers is een heel belangrijke ondersteuning voor het behoud van het landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Het vrijwilligerswerk is erg divers. Zo zijn er vrijwilligers die elke week actief zijn bij een knotgroep of landschapsbeheerploeg, vrijwilligers die mensen rondleiden bij de Pyramide van Austerlitz of in musea, vrijwilligers die onderzoek doen bij een historische vereniging of archeologische werkgroep, vrijwilligers die adviezen geven over historische boerderijen, vrijwilligers die weidevogelnesten beschermen, vrijwilligers die schoolklassen of bedrijven begeleiden bij een dagje bomen knotten en vrijwilligers die Klompenpaden beheren. Of wat dacht u van de 1.000 mensen per jaar die deelnemen aan de Natuurwerkdag in Utrecht? Of de 2.000 schoolkinderen die een dag met de school de boom in gaan?

De winst van vrijwilligerswerk
Op de jaarlijkse Vrijwilligersdag op 21 juni overhandigde Frans ter Maten, directeur Landschap Erfgoed Utrecht, de bereikte resultaten aan gedeputeerde Bart Krol. Ter Maten: “U mag trots zijn op uw werkzaamheden! U doet werk dat anders niet gedaan zou worden, omdat daar simpelweg geen geld beschikbaar voor is. Mede door uw inzet blijft de provincie Utrecht mooi en beleefbaar. Daar ben ik in ieder geval heel trots op.” Ook Bart Krol was onder de indruk en bedankte alle vrijwilligers voor hun onschatbare waarde.
“Dat de vrijwilligers al dat werk doen, is niet vanzelfsprekend”, zo vertelt Hélène Hine van Landschap Erfgoed Utrecht. “Wij zijn hen daar ook erg dankbaar voor. Wij doen onze grote best om al deze vrijwilligers te blijven ondersteunen met onze inhoudelijke expertise, door het geven van cursussen en het aanbieden van gereedschappen, materialen en begeleiding. De kwaliteit van het vrijwilligerswerk blijft op die manier hoog en de continuïteit van het vrijwilligerswerk is beter gewaarborgd. Dat wij burgers ondersteunen bij hun inzet is helemaal in lijn met de Natuurvisie die staatssecretaris Dijksma onlangs presenteerde.”

Ook de komende jaren ondersteunt Landschap Erfgoed Utrecht graag de kracht en energie van burgers die zich inzetten om in de eigen regio landschap en erfgoed te versterken. Wilt u ook graag een actieve bijdrage leveren aan landschap en erfgoed? Kijk dan hier voor meer informatie.

Dit bericht is geplaatst op 22 juni 2014.