Workshop en kampioenschap heggenvlechten, de terugkeer van een eeuwenoud ambacht!

Afgelopen zaterdag organiseerde Landschap Erfgoed Utrecht samen met professioneel heggenvlechter Lex Roeleveld een workshop heggenvlechten in Odijk. Gevlochten doornige heggen zijn de natuurlijke voorloper van het prikkeldraad en deze oude ambacht is weer terug van weggeweest. De cursus vormt een goede voorbereiding op het Kromme Rijnstreek kampioenschap heggenvlechten dat op zaterdag 5 maart plaatsvindt. Een open kampioenschap waarvoor deelnemers uit het hele land naar Wijk bij Duurstede komen. Ook bezoekers zijn natuurlijk van harte welkom om de heggenvlechters aan het werk te zien.

Natuurlijk prikkeldraad
De afgelopen eeuw zijn veel heggen verdwenen omdat ze geen functie meerhadden. Prikkeldraad nam de rol van de ‘doornenhaag’ over, brandstof en bouwhout kwamen niet meer uit de heg en natuurlijk speelden ook de landbouwontwikkeling en aanleg van woningen en wegen een rol. Gelukkig zijn er nog steeds heggen in het Kromme Rijnlandschap. Sommige zijn goed onderhouden, maar veel helaas niet. En dat is zonde, want naast het feit dat het leggen van heggen een eeuwenoud ambacht is, draagt het ook bij aan de ecologische en cultuurhistorische waarden van het landschap. Met het juiste beheer en hulp van vrijwilligers kunnen veel heggen weer prachtheggen worden.

Kampioenschap heggenvlechten in Wijk bij Duurstede
​Op zaterdag 5 maart 2016  vindt in Wijk bij Duurstede, aan de Langbroekseweg ter hoogte van het moestuinencomplex, het Kromme Rijnstreek kampioenschap heggenvlechten plaats. Het is een open kampioenschap waarvoor deelnemers uit het hele land naar Wijk bij Duurstede komen. De twintig teams die deelnemen hebben elk 5 uur om 8 meter heg te vlechten. Het is een forse heg, 4-5 meter hoog, prachtig gelegen tegen de rand van een akker. Naast meidoorn staan er allerlei andere soorten struiken in de heg. Overigens is alleen handgereedschap toegestaan, het is dus een stevige klus. Het werk van elk team wordt door de juryleden (ervaren heggenvlechters) beoordeeld op enkele algemene criteria waarvan de belangrijkste zijn: Is de heg veedicht? Is het zaag en kapwerk op een goede manier uitgevoerd? En, het oog wil ook wat, ziet het er mooi uit? Tussen 10.00 en 15.00 uur kunnen bezoekers de heggenvlechters aan het werk zien. Ervaren heggenvlechters geven geïnteresseerden een korte toelichting. Tegen 16.00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt.

Het Kromme Rijnstreek kampioenschap heggenvlechten wordt georganiseerd door de stuurgroep Kromme Rijnstreek, in samenwerking met vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede, Landschap Erfgoed Utrecht en de stichting Heg&Landschap. Voor meer informatie: Walter Jaaltink, stuurgroep Kromme Rijnstreek, tel. 06 21 84 20 45 .

Ben je geïnteresseerd in deelname, neem dan contact op met Lex Roeleveld, stichting Heg&Landschap, tel. 06 205 22 488.

Dit bericht is geplaatst op 14 januari 2016.