Zeker 3.000 mensen bezochten de Nacht van de Buitenplaats

Op 13 september was er van alles te beleven tijdens de tweede editie van de Nacht van de Buitenplaats. De buitenplaatsen werden op deze avond letterlijk en figuurlijk in bijzonder licht gezet. Zeker 3.000 mensen hebben genoten van een zeer gevarieerde programmering op 25 bijzondere locaties. Gedeputeerde mevrouw Pennarts opende op passende wijze de Nacht van de Buitenplaats door het voordragen van een ode aan de buitenplaats samen met ‘Baronesse Verena op ten Noort’. Vervolgens ontstak zij samen met betreffende vertegenwoordigers de fakkels van de deelnemende gemeenten Baarn, De Bilt, Bunnik, Soest, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Zij sprak de verwachting uit dat deze Nacht van de Buitenplaats uit zal groeien tot een traditie in de provincie Utrecht. 

De bezoekers hebben kunnen genieten van poëzie, verhalenvertellers, toneel, muziek, acrobatiek, (historische) rondleidingen en bijzondere lichtkunst, van veelal lokale en Utrechtse gezelschappen. Er was aandacht voor de verhalen van de buitenplaatsen, voor het behoud en beheer ervan, maar er waren ook andere activiteiten die pasten bij het thema reizen van het Open Monumentenweekend waarin deze Nacht van de Buitenplaats plaatsvond.

Enkele reacties van bezoekers:
‘de Nacht van de Buitenplaats was een groots succes. Wat een enorme organisatie, het was bijzonder leuk en bovendien een uiterst creatief en gemêleerd programma’.

‘Wij hebben een fantastische avond gehad! Wat was alles goed georganiseerd! En een  hoge kwaliteit in het aanbod en zelfs het weer werkte  mee’.

‘Weer aangenaam verrast door prachtige stukjes Zeist, met een geweldig georganiseerd programma.

Achtergrond
Met deze Nacht van de Utrechtse Buitenplaats wilde Landschap Erfgoed Utrecht niet alleen het publiek verrassen. Zij vindt het ook belangrijk dat er aandacht is en blijft bestaan voor deze rijke cultuurhistorie. De provincie Utrecht telt circa 285 historische buitenplaatsen en is daarmee de top- buitenplaatsenprovincie. Deze grote landhuizen uit vooral de 17de en 18de eeuw spreken sterk tot de verbeelding. Huizen en parken waar de families mee konden en kunnen pronken, maar waarmee de provincie ook kan pronken en waarvan de bevolking kan genieten. Nog altijd dragen deze 285 buitenplaatsen met hun eeuwenlange aanwezigheid en geschiedenis bij aan het landschap en de rijke cultuurhistorie van de provincie. Landschap Erfgoed Utrecht en de provincie Utrecht vinden het belangrijk dat de buitenplaatsen deze aandacht behouden en zette de buitenplaatsen met de Nacht van de Buitenplaats, in Utrecht voor de tweede keer letterlijk en figuurlijk in de ‘schijnwerpers. Dat deed ze niet alleen, maar samen met eigenaren, gemeenten, kasteelmusea, lokale instellingen, historische verenigingen en vrijwilligers .

De Nacht van de Buitenplaats werd mede mogelijk gemaakt door VSB fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, KF Hein fonds, de deelnemende gemeenten en de provincie Utrecht.

Dit bericht is geplaatst op 15 september 2014.