De Pyramide van Austerlitz

Midden in Nederland staat een 'Egyptische' piramide met een obelisk (een gedenknaald) er bovenop: de Pyramide van Austerlitz. Ze is in 1804 gebouwd door Franse en Nederlandse soldaten die hier hun tentenkamp hadden. De soldaten zijn allang verdwenen, maar de piramide staat er nog. Ook de naam van het nabij gelegen dorpje Austerlitz doet nog denken aan een bijzondere periode in onze geschiedenis: De Franse Tijd (1795-1813). In dit project ontdekken de leerlingen dat er een aantal belangrijke dingen in Nederland zijn geïntroduceerd waar we nog gebruik van maken, bijvoorbeeld je achternaam. Ook gaan ze op excursie naar de Pyramide waar ze onder begeleiding van een gids ontdekken hoe het kamp er destijds bijgelegen heeft, en doen ze leuke opdrachten.

Het project sluit aan op de canonvensters 'De Patriotten 1780 - 1795. Crisis in de Republiek' en 'Napoleon Bonaparte 1769 - 1821. De Franse Tijd'. 

Kenmerken

Doelgroep
Groep 7, Groep 8
Leesgebied
Geschiedenis
Leerdoelen
De leerlingen ontdekken hoe de Pyramide van Austerlitz is verbonden met de wereldgeschiedenis en wat tot in de huidige tijd de gevolgen zijn van de Franse tijd voor ons land. Ze leren over de gang van zaken in het kamp en de invloed hiervan op Woudenberg en omgeving
Tijdbeslag
3 voorbereidenslessen, excursie naar de Pyramide van Austerlitz, 1 verwerkingsles
Plaats van uitvoering
In de klas en bij de Pyramide van Austerlitz
Lesmateriaal
Docentenhandleiding, werkboekjes voor de leerlingen en boekjes over de Franse Tijd en de Pyramide van Austerlitz.
Beschikbaar voor
Gehele provincie Utrecht
Contact
E: onderwijs@landschaperfgoedutrecht.nl 
T: 030-2205534      
Kosten
€90,- per groep (incl. bezoek Pyramide van Austerlitz)
Downloads
Werkboekje
Overig lesmateriaal online beschikbaar
Weblink

Zoek lesmateriaal