Ontdek de sporen van de Eerste Wereldoorlog

Van 2014 tot 2018 wordt herdacht dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog plaatsvond. Wat was daar toen hier in de provincie Utrecht van te merken? Nederland bleef neutraal, maar kreeg wel te maken met een grote stroom vluchtelingen, schaarste, mobilisatie, etc. In 1918 kwam voormalig Duits keizer Wilhelm II hier wonen.

Landschap Erfgoed Utrecht heeft lesmateriaal ontwikkeld over de provincie Utrecht in de periode 1914-1918. Dit is te vinden op de website Geschiedenislokaal Utrecht WO1. De filmpjes en primaire bronnen historische bronnen uit die periode zijn flexibel in te zetten en brengen de geschiedenis dichtbij de leerlingen. De focus ligt daarbij op de onderbouw van het voortgezet onderwijs (vmbo 2 en havo/vwo 3). Maar ook leerkrachten uit het basisonderwijs kunnen hier inspiratie opdoen en de bronnen gebruiken in hun lessen. Tweede faseleerlingen kunnen de bronnen gebruiken voor een profielwerkstuk. Daarnaast zal het venster over de Eerste Wereldoorlog in de Utrechtse onderwijscanon worden uitgebreid met materiaal dat ook voor het primair onderwijs prima te gebruiken is.

Geschiedenislokaal Utrecht WO1 is het resultaat van een bijzondere samenwerking van een aantal Utrechtse erfgoedorganisaties: Huis Doorn, Kasteel Amerongen, Museum Flehite, Het Utrechts Archief, Geheugen van Zeist, Museum Veenendaal, Gemeentearchief Veenendaal, Archief Eemland, Waterliniemuseum Fort bij Vechten, Gemeente Amersfoort/Belgenmonument en het Nationaal Militair Museum. Dit project is mogelijk dankzij subsidie van de provincie Utrecht.


Voor meer informatie: Mieke Heurneman