Wat wij doen

Onze organisatie 
Landschap Erfgoed Utrecht is de eerste organisatie in Nederland die landschap en erfgoed structureel samenbrengt. Landschap Erfgoed Utrecht is ontstaan uit een fusie tussen Erfgoedhuis Utrecht en Landschapsbeheer Utrecht en is gevestigd op het prachtige Landgoed Oostbroek (koetshuis) in de Bilt.Landschap Erfgoed Utrecht is een stichting. Wij ontvangen subsidie van de Provincie Utrecht en zijn beneficient van de Nationale Postcode Loterij. Naast het uitvoeren van onze basistaken werken wij op projectbasis. Deze projecten worden gefinancierd door diverse externe partijen.

Ons verhaal 
Landschap Erfgoed Utrecht wil mensen de waarde van het landschap en het erfgoed laten ervaren. Dat doen we door met kenners, liefhebbers en doeners betekenis te geven aan zaken die het waard zijn om te behouden. We willen mensen de liefde voor het landschap en het erfgoed bijbrengen, we willen de verhalen van dat landschap en erfgoed vertellen. En we willen het landschap en het erfgoed behouden door het te beheren en te ontwikkelen.

Als je door de provincie Utrecht loopt, dan hoor je de verhalen. Je ziet de vele sporen van het verleden en je voelt de toekomst. Wij, van Landschap Erfgoed Utrecht, verbinden dat verleden en die toekomst. Wij willen dat de provincie Utrecht een van de mooiste plekjes op aarde blijft!

Met de kennis en kunde van veel lokale en regionale partijen en meer dan 9000 vrijwilligers werken wij bij Landschap Erfgoed Utrecht samen. Om het landschap met haar historie te verbinden, en kinderen en volwassenen hun eigen omgeving en geschiedenis te laten ontdekken, beleven en waarderen.

Maar ook om landschappen te helpen beheren, dier en plant ruimte te geven, erfgoed te bewaren, eigenaren van grond en monumenten en instellingen en musea te ondersteunen. Zodat de mensen de band met hun omgeving kunnen voelen, nu en later.

Onze missie 
Het welzijn van mensen vergroten door de waarde van natuur en landschap en de betekenis van erfgoed in de provincie Utrecht te koesteren (behouden, beheren, ontwikkelen). We willen beide doorgeven aan de mensen van nu en later.

Beleidsplan
Wij werken op dit moment aan een nieuw beleidsplan.

 

LandschappenNL is het samenwerkingsverband van de provinciale Landschappen en de provinciale Landschapsbeheer organisaties. Landschap Erfgoed Utrecht is één van de twaalf Landschapsbeheer organisaties. LandschappenNL komt voort uit de samenwerkingsverbanden Landschapsbeheer Nederland en De12Landschappen. Meer informatie.

Raad van Toezicht
Landschap Erfgoed Utrecht heeft ook een Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht wordt gevormd door:

  • Wouter de Jong, voorzitter, burgemeester gemeente Houten
  • Martijn Baarda, lid, adviseur bij Growinski
  • Saskia Engbers, lid, strateeg Ruimte bij gemeente Zwolle
  • Birgitta Feijen, lid, business development manager bibliotheek Zuid-Kennemerland 
  • Dorien Fröling, lid, directeur ADC Archeo-projecten
  • Gijs de Kruif, lid, wethouder gemeente Woudenberg
  • Erwin Lelieveld, lid, strategisch controller bij gemeente Stichtse Vecht
     

Hebt u vragen aan de Raad van Toezicht neem dan contact op met het secretariaat van Landschap Erfgoed Utrecht