Ik word vrijwilliger

Natuurwerkdag: grootste vrijwilligersdag in het groen

za 2 november 2019

Op 2 november gaan vrijwilligers aan het werk voor het beschermen en behouden van natuur en landschap tijdens de 19e editie van de Natuurwerkdag. Dit jaar met het thema biodiversiteit. Door heel Nederland gaan deelnemers aan de slag voor wilde bijen, vlinders, watersalamanders en nog veel meer soorten. En jij kunt natuurlijk mee doen! Kijk op www.natuurwerkdag.nl voor alle locaties in Utrecht en meld je gelijk aan.

Doe mee!
Samen buiten aan de slag, dat kan op zaterdag 2 november bij jou in de buurt. 40 locaties in de provincie Utrecht zoeken nog jouw hulp! Het is ontspannend, gezond en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen; zagen, snoeien en meer. En bovenal draag je dan ook nog eens bij aan het beschermen en behouden van natuur en landschap. Afhankelijk van de streek en de locatie zijn er verschillende werkzaamheden. De meeste activiteiten bestaan uit kleinschalig onderhoudswerk: snoeien, zagen, hooien, schoonmaken van poelen en paden, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen, maken van takkenrillen en verwijderen van riet. Kinderen zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Thema biodiversiteit
Het verlies aan biodiversiteit, de afgelopen decennia ruim 70%, is een grote zorg. Biodiversiteit is de verscheidenheid aan soorten van levende organismen binnen een bepaalde omgeving. Oftewel, het aantal soorten planten en dieren in een bepaald gebied. Dit geheel is voor ons als mens van levensbelang, het zorgt tenslotte voor de zuurstof die wij inademen, levert een gezonde bodem voor voedselproductie en zoet water en niet te vergeten het is de groene leefomgeving van planten en dieren. Tijdens de Natuurwerkdag kan je een bijdrage leveren om natuur in jouw omgeving te helpen.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers
Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is van belang voor de bescherming van natuur, landschap en dieren. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving. Tijdens de Natuurwerkdag kunt u vrijwilliger zijn voor één dag en de handen uit de mouwen steken.

LandschappenNL, initiatiefnemer van de Natuurwerkdag, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. De Natuurwerkdag is mede mogelijk gemaakt dankzij de Postcode Loterij.

Bent u locatieleider? Kijk dan hier.

 

Ja, ik schrijf me in
Foto: Allard Willemse

Deel met je vrienden