Word donateur Vrijwilligerswerk
Archeologie Scherven Avdb
PAN-event

de mooiste dag voor Utrechtse hobbyarcheologen!

PAN-Event 2021

za 27 november 2021 10:00 - 17:00

Op zaterdag 27 november organiseren we het PAN-Event; hét evenement voor hobbyarcheologen en detectorzoekers uit de provincie Utrecht. We hopen deze dag honderden vondsten in te kunnen voeren in de database van Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) en een nieuw record te vestigen. Mis dit evenement niet en meld je aan!

Help jij ons om een nieuw record te vestigen? Zet 27 november dan in je agenda. De locatie en het exacte programma van het event volgen.

Tijdens het PAN-event kun je:

 

  • je eigen vondsten meenemen
  • op de locatie je digitale collectie opbouwen
  • je vondsten fotograferen in lichtstudio’s
  • gave prijzen winnen
  • kans maken op een plek in de ‘Vondst van de schervendokter’
  • hulp krijgen bij determinatie door materiaalspecialisten
  • een gezellige, leerzame dag tegemoet zien met specialisten
  • rekenen op een programma van 10-17h met lunch
  • je krijgt ook nog toffe goodies mee naar huis

Constructing the Limes
Vanuit Landschap Erfgoed Utrecht werken we nauw samen met het project van Constructing the Limes (Universiteit van Utrecht). Dit project gaat over de grens van het Romeinse Rijk in Nederland, de Nedergermaanse Limes. Samen onderzoeken we niet alleen hoe deze in de oudheid invloed had op migratie en de import van goederen en gewassen, maar ook hoe deze grens tot vandaag de dag zichtbaar wordt gemaakt als cultureel erfgoed en hoe het ons hedendaags denken over grenzen beïnvloedt. Daarom zal het PAN-Event, dit jaar helemaal in het teken staan van de Romeinse tijd! Neem daarom je Romeinse vondsten mee, zodat ze meegenomen kunnen worden in het onderzoek van Constructing the Limes!

Hoe gaat het PAN-event in zijn werk?


1. Hoeveel vondsten moet ik meenemen?

Neem 20 tot 50 vondsten mee, het liefst daterend uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd. Belangrijk om in het achterhoofd te houden, is dat de vondsten typologisch goed duidbaar zijn. Hierdoor is op de dag zelf ook een snelle determinatie mogelijk, als die nog niet voorhanden is. Zelf ga je ook aan de slag met het registreren van deze vondsten in PAN. De hele dag zijn er specialisten aanwezig om je te helpen.

2. Moet ik mijn eigen camera/laptop meenemen?
Indien mogelijk, neem zoveel als mogelijk zelf mee. We hebben niet voor iedereen een laptop of camera tot onze beschikking.

3. Moet ik mijn vondsten al gefotografeerd hebben voor zaterdag 27 november?
Als je snel aan de slag wil met de registratie van je vondsten, is het fijn als zoveel mogelijk al is gefotografeerd. Belangrijk is dat vondsten worden gefotografeerd op een witte achtergrond met een meetlatje (en verschillende aanzichten). Op 27 november richten we ook 4 fotostudio’s in, waar je zelf aan de slag kan met je eigen smartphone of camera. Over hoe zelf vondsten kan fotograferen, publiceren we binnenkort hier een handleiding.

4. Zijn er nog andere zaken om mee te nemen?
Als je thuis een internetkabel hebt, waarop je je laptop kan aansluiten; neem die voor de zekerheid mee. We streven er naar dat alles zoveel mogelijk via de lokale Wifi verloopt. Als er iets misgaat met de Wifi, ben je alsnog voorbereid en brengen we een LAN-verbinding tot stand.

Handleiding
Heb je nog geen invoerrechten in PAN of wil je je fotografievaardigheden oppoetsen, zodat je 27 november een vliegende start kan maken? We zijn op dit moment bezig met het maken van een online handleiding. Meer informatie hierover volgt nog. Neem vooral een kijkje op de website van PAN.

Heb je al een PAN-account, maar geen invoerrechten. Neem dan contact op met Julius van Roemburg (ook aanwezig op 27 november), j.van.roemburg@vu.nl

RIVM advies
Uiteraard is 27 november nog ver weg, maar ook voor dit evenement houden we het advies van het RIVM aangaande evenementen nauwlettend in de gaten. We houden je op de hoogte.

Vragen of meehelpen
We vinden het belangrijk dat het netwerk van zoekers in de provincie Utrecht tijdens dit evenement centraal staat. Heb je een suggestie of wil je graag meehelpen met de organisatie van deze dag? Laat het ons weten! Mail naar Alexander van de Bunt.

Liever persoonlijk contact?

Alexander helpt je graag verder

Alexander van de Bunt

Adviseur archeologie 030 - 2219771 a.vandebunt@landschaperfgoedutrecht.nl

Deel met je vrienden