Doneer Vrijwilligers
Bijzondere Buitendag

werken in een oud hazelaarhakhoutbos

Bijzondere Buitendag: op Landgoed Sandenburg

vr 17 maart 2023 09:30 - 15:00, Landgoed Sandenburg

Niet één maar twee Bijzondere Buitendagen deze maand. Op 17 maart hebben we een unieke klus op Landgoed Sandenburg in Langbroek. Samen met de vrijwilligersgroep van Lex Roeleveld gaan we in een oud hazelaarhakhoutbos werken.

Hazelaarhout wordt weer gebruikt voor het leveren van staken en binders door heggenvlechters   maar ook in moestuinen (bonenstaken, rijshout) en voor de tuin (hekwerkjes, bogen en platensteunen). Het broedseizoen start en daarmee stopt het werken in het hakhout. Al het niet bruikbare hout gaan we bij elkaar leggen zodat het versnipperd kan worden.  Als we dat niet doen verruigt het hakhout met braam en kan er in de toekomst niet veilig gewerkt worden. 

Wat gaan we doen:

  • Je krijgt uitleg over deze unieke vorm van hakhoutbeheer
  • Je sleept takkenbossen naar een centraal pad en trekt misschien hier en daar wat bramen
  • In de middag is wellicht nog tijd om zelf bonenstaken of vlechthout te ‘maken’.
  • We verwarmen een pot soep op het vuur en genieten van een goede lunch
Ja, ik schrijf me in

Landgoed Sandenburg en het hazelaarbos

Op Landgoed Sandenburg ligt echter een uniek hazelaarbos. Hazelaarhout is prachtig om te gebruiken in en rond je erf, tuin en moestuin. Het werd eeuwenlang gekapt en gebruikt, maar zoals met al het hakhout, wilg uitgezonderd, is het uit beeld verdwenen. Te duur (arbeidsintensief ), vervangen door bamboe, geïmpregneerde houten hekken, plastic netten enz. Met het in 2020 door Heg & Landschap en de stuurgroep Kromme Rijnlandschap gestarte hazelaarhakhoutproject willen we uitzoeken of we oude hakhoutbossen kunnen behouden. Behouden voor ons landschap, haar natuur en cultuurhistorie.

Hakhout is een eeuwenoude vorm van bosbeheer. In bos dat als hakhout beheerd wordt, worden bomen (struiken) om de zoveel jaar laag bij de grond wordt afgezaagd (afgezet) om het hout vervolgens voor allerlei zaken te gebruiken. Soorten die vaak als hakhout beheerd werden zijn onder andere es, eik en wilg, maar ook hazelaar. Elke keer dat het hout bij de stronk wordt afgezaagd loopt de stronk weer uit met niet één maar meerdere scheuten (telgen genoemd). De stronk, meestal hakhoutstoof genoemd, wordt zo steeds groter. In een hakhout perceel zie je letterlijk door de bomen (telgen) het bos niet meer. Afhankelijk van het gebruik van de telgen, laat een gebruiker het hakhout meer of minder lang doorgroeien

Deel met je vrienden