Doneer Vrijwilligers
Bijzondere Buitendag

16 februari 2024

Bijzondere Buitendag op het ruiterpad

vr 16 februari 2024 09:30 - 15:30, Tussen Zeist en Austerlitz

De volgende twee Bijzondere Buitendagen zijn een tweeluik. We gaan de komende twee maanden namelijk aan de slag op en rond de ruiterpaden in de bossen bij Austerlitz en Zeist. De eerste dag staat gepland op vrijdag 16 februari, de tweede dag staat gepland op dinsdag 12 maart. 

Ruiterpaden 
De Landschapsbeheerploegen Utrecht gaan aan de slag met maar liefst 36 kilometer ruiterpad. Bij dit werk kunnen ze de hulp van de deelnemers aan de Bijzondere Buitendag goed gebruiken. De ruiterpaden doen zowel de ruiter, het paard als de natuur goed. Paardrijden heeft namelijk een positief effect op natuurontwikkeling. Paardenhoeven laten open stukjes zand achter in bos- en heidegebieden. Die kleine open stukken trekken bijzondere dieren aan. Zo leeft hier de grote wrattenbijter, een sprinkhanensoort die nog maar op twee plekken in Nederland voorkomt. Ook blijken zaailingen van de jeneverbes met name langs de randen van ruiterpaden te groeien. 

Wat gaan we doen?
Met de Bijzondere Buitendag zorgen we dat de ruiterpaden begaanbaar blijven. Dit betekent dat we aan de slag gaan met snoeischaar, zaag en spades. 

Wat neem je mee?
De paden lopen door het bos. Dit betekent dat er een stukje gelopen wordt, voor we op de werkplek aankomen. Trek stevige schoenen aan en zorg (voor de zekerheid) dat je een regenjas of poncho bij je hebt. 

Praktische zaken 

  • Verzamelplaats volgt twee dagen van te voren. We starten ergens tussen Austerlitz en Zeist
  • Parkeren is mogelijk, vanuit de parkeerplek lopen we gezamenlijk richting de werkplek
  • Gemakkelijk bereikbaar per fiets
  • Het is van 9.30 uur - 15.00 uur
  • Voor koffie, thee en een soepje wordt gezorgd! Breng zelf een kopje voor de koffie en kommetje voor de soep mee
  • Vergeet je eigen lunch niet
Ja, ik schrijf me in