Doneer Vrijwilligers

Praktijknetwerk bloeiende bermen: ecologisch maaibeheer vochtig hooiland

di 18 juni 2024 16:00 - 17:45, Nieuwegein

In het noorden van Nieuwegein liggen oude stukjes hooiland. Het zijn de eerste natuurontwikkelingsprojecten van de provincie Utrecht. Rond 1980 werden ze aangelegd als compensatie voor al het infrastructurele geweld bij de aanleg van de wijken van Nieuwegein. Dit stukje ‘lost garden’, is een natuurparel vlakbij de A12, de inrit Nieuwegein en de tramremise. Het gebied staat echter onder druk omdat nieuwe infra en bouw op de loer ligt.

Een groep mensen van A Rocha Nieuwegein, Utrecht en Houten die zich inzet voor natuurbehoud en duurzaam leven, zijn het hooiland dat dreigde te overgroeien door riet en takken, gaan beheren. De eerste effecten zijn inmiddels zichtbaar. We bekijken deze middag het hooiland en het stukje jungle dat is ontstaan. Hierna spreken we elkaar over ingrijpen of loslaten op een wonderlijke plek.

Veel vragen over herstel van natuurwaarden
Vochtige hooilanden zijn nationaal van belang als leefgebied van o.a. de watersnip, zomertaling, het paapje, wilde kievitsbloem en brede orchis. Hoe breng je vochtig hooiland weer terug naar een bloeiend kruidenrijk geheel? Hoe vaak moet je riet maaien, hoe ga je om met je soorten als je in het bloeiseizoen maait? Moet je het bos wel tegenhouden en het riet? Wat doet betreding met het gebied? Hoe bescherm je zo’n gebied eigenlijk? Moet je het bos verder terugkappen of weer hakhout maken en wat doet dat met het hooiland en de flora en fauna? En als het zo geïsoleerd is. Mag je dan soorten inbrengen die er niet zijn? En misschien nog wel het mooiste: is er nagedacht over een naam van het gebied?

Excursieleider
De excursie wordt begeleid door Klaas-Hemke van Meekeren (Polderprof). Hij heeft samen met A Rocha verantwoordelijkheid genomen om dit gebied te beheren. Dit doet hij samen met zo'n 20 volwassen en 15 kinderen.

Verzamelen: Ingang de wijk Blokhoeve bij het Groene Konijn, Taludweg
Parkeren: Veldhoeve, Nieuwegein

Ja, ik schrijf me in