Doneer Vrijwilligers
Bijzondere Buitendag

werken in een oud hazelaarhakhoutbos

Bijzondere Buitendag: op Landgoed Sandenburg

vr 29 maart 2024 09:30 - 17:00, Landgoed Sandenburg

Op 29 maart kun je meedoen aan de Bijzondere Buitendag op Landgoed Sandenburg in Langbroek. Samen met Lucie Cowles gaan we aan de slag in een oud hazelaarhakhoutbos.

Hazelaarhout wordt gebruikt voor het leveren van staken en binders voor heggenvlechters, in moestuinen (bonenstaken, rijshout) en de tuin (hekwerkjes, bogen en platensteunen). Als het broedseizoen is gestart, is het tijd om het niet bruikbare hazelaarhout bij elkaar te brengen om te versnipperen. Als dat niet gebeurt, verruigt het hakhout met braam en kan er in de toekomst niet veilig gewerkt worden. 

Wat gaan we doen:

  • Je brengt takkenbossen bij elkaar en trekt hier en daar bramen (handschoenen zijn te leen)
  • Je krijgt uitleg over hakhoutbeheer
  • Je krijgt een demonstratie heggenvlechten. Je mag na afloop materiaal meenemen dan je kunt gebruiken in je tuin
  • We verwarmen een pot soep op het vuur en genieten van een goede lunch

Landgoed Sandenburg en het hazelaarbos

Op Landgoed Sandenburg ligt een uniek hazelaarbos. Hazelaarhout is prachtig om te gebruiken in en rond je erf, tuin en moestuin. Het werd eeuwenlang gekapt en gebruikt, maar is met uitzondering van wilg, uit beeld verdwenen. Te duur (arbeidsintensief ), vervangen door bamboe, geïmpregneerde houten hekken of plastic netten.

Hakhout is een eeuwenoude vorm van bosbeheer. In bos dat als hakhout beheerd wordt, worden bomen (struiken) om de zoveel jaar laag bij de grond wordt afgezaagd om het hout voor allerlei zaken te gebruiken. Soorten die vaak als hakhout beheerd werden zijn de es, eik en wilg en hazelaar. Elke keer dat het hout bij de stronk wordt afgezaagd, loopt de stronk weer uit met niet één maar meerdere scheuten (telgen). De stronk, meestal hakhoutstoof genoemd, wordt zo steeds groter. In een hakhout perceel zie je letterlijk door de telgen het bos niet meer. Afhankelijk van het gebruik van de telgen, laat een gebruiker het hakhout meer of minder lang doorgroeien.

Stichting Heg & Landschap en de stuurgroep Kromme Rijnlandschap startte in 2020 het hazelaarhakhoutproject waarbij zij nagaan of oude hakhoutbossen behouden kunnen blijven voor het landschap, de natuur en cultuurhistorie.

Deel met je vrienden