Doneer Vrijwilligers
PAN-event 2024

PAN-event Utrecht 2024

za 2 maart 2024 13:00 - 17:00, Universiteitsbibliotheek, Boothzaal, Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht

Op zaterdag 2 maart 2024 organiseren we voor metaaldetectorzoekers en particuliere vinders in de provincie Utrecht het jaarlijkse Utrechtse PAN-event. Voor deze editie roepen we vinders op om Romeinse boog-, knik-, ogen- en kapfibulae te laten onderzoeken voor het project Constructing the Limes.

Ja, ik schrijf me in

Doe mee aan onderzoek Constructing the Limes

De onderzoekers van Constructing the Limes zijn op zoek naar specifieke typen Romeinse mantelspelden (boog-, knik-, ogen- en kapfibulae). Ben jij in het bezit van één of meerdere typen van deze fibulae? Dan nodigen we je uit om bij te dragen aan het project.
Landschap Erfgoed Utrecht werkt samen met het project Constructing the Limes van de Universiteit Utrecht. Binnen dit project over de grens van het Romeinse Rijk in Nederland, de Neder-Germaanse Limes, onderzoeken we hoe de grens invloed had op migratie en de import van goederen en gewassen, hoe deze grens tot vandaag de dag zichtbaar is als cultureel erfgoed en hoe het ons hedendaags denken over grenzen beïnvloedt.

Ook als je niet in bezit bent van de typen Romeinse mantelspelden ben je harte welkom! Tijdens het PAN-event kan je onder andere:

  • Je vondsten fotograferen in een lichtstudio.
  • Hulp krijgen bij het determineren van je vondsten.
  • Je vondsten registreren in PAN. Hierbij bouw je niet alleen je eigen digitale collectie op, maar draag je ook bij aan wetenschappelijk onderzoek.
  • Metaalanalyse van je bijzondere vondsten te laten doen via XRF. Zorg ervoor dat deze wel in PAN zijn geregistreerd.
  • Kennismaken met andere zoekers en archeologen tijdens een gezellige dag.

Hoeveel vondsten mag ik meenemen?
Neem ongeveer 10 tot maximaal 20 vondsten mee. Voor het onderzoek van Constructing the Limes het liefst daterend uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd, maar vondsten uit andere perioden zijn natuurlijk welkom. Er zijn materiaalspecialisten van PAN en Landschap Erfgoed Utrecht aanwezig om je te helpen.

Moet ik mijn eigen camera/laptop meenemen?
Indien mogelijk, neem zoveel als mogelijk zelf mee. We hebben niet voor iedereen een laptop of camera tot onze beschikking.

Moet ik mijn vondsten al gefotografeerd hebben?
Als je snel aan de slag wil met de registratie van je vondsten, is het fijn als je vondsten al zijn gefotografeerd (op een witte achtergrond, evt. met een meetlatje en van verschillende kanten). We richten ook enkele fotostudio’s in waar je zelf aan de slag kan met je eigen smartphone of camera.

Moet ik mijn vondsten al geregistreerd hebben in PAN als ik wil bijdragen aan het Laser Ablation onderzoek of XRF onderzoek wil laten doen op één van mijn vondsten?
Ja, als je wilt bijdragen aan het onderzoek van Constructing the Limes of je bijzondere (niet-Romeinse) vondsten wil laten analyseren door middel van XRF, is het verstandig om deze voorafgaand het evenement te hebben geregistreerd in PAN

Zijn er nog andere zaken om mee te nemen?
Als je thuis een internetkabel hebt, waarop je je laptop kan aansluiten; neem die voor de zekerheid mee.

Heb je al een PAN-account, maar geen invoerrechten? Stuur dan een e-mail naar pan@rmo.nl.

Meer weten?

Wouter helpt je graag verder

Wouter Hinrichs

Publieksarcheoloog 030-2219771