Doneer Vrijwilligers

De Datawerkplaats: naar schone collectiedata

wo 29 mei 2024 13:30 - 16:30, Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28 in Utrecht

Hoe zorg je ervoor dat jouw collectie klaar is om online gepresenteerd te worden en verbonden kan worden met andere collecties? Digitalisering is niet meer weg te denken uit de erfgoedwereld. Iedereen is ermee bezig: al jaren lang of nog maar kortgeleden. Ook als gebruiker kun je niet meer zonder: voor het maken van een expositie, het schrijven van een artikel, het zoeken naar beeldmateriaal. Negen van de tien keer begin je online. Het programma eindigt om 16.30 uur. Hierna vindt nog een borrel plaats.

Netwerk van verbonden erfgoedinformatie
De toepassing van linked data biedt tal van mogelijkheden om je collectie te verbinden met andere informatie en op die manier te verrijken. Zo ontstaat er een netwerk van verbonden erfgoedinformatie waar jouw organisatie een schakel in is. 

Vervuiling voorkomen
Om je collectie te presenteren en te verbinden met andere collecties is het van belang dat je collectiedata ‘schoon’ zijn. In nagenoeg elke collectieregistratie komt vervuiling voor: bijv. de naam van een persoon is op verschillende manieren geschreven of periodes worden op verschillende manieren aangeduid (17e eeuw, 17de eeuw, 1600-1700). Dit zorgt bij zoekopdrachten voor onvolledige resultaten.

Collectiedata opschonen
Bij het opschonen van je collectiedata gaat het niet alleen om schrijfwijzen, maar ook om zaken als het gebruik van gestandaardiseerde termen. Dit is van belang voor intern gebruik, maar zeker ook wanneer je je collectie online wilt presenteren of wanneer je de overstap gaat maken naar een (ander) collectieregistratiesysteem. Daar kan de Datawerkplaats je bij helpen.

Ja, ik schrijf me in

Tijdens deze bijeenkomst praten we je bij over de plannen voor een digitaal erfgoedplatform en zoomen we dieper in op de Datawerkplaats. Je kunt kennismaken met datacleaner Nynke Kuipers en haar al je vragen stellen. Zij zal een aantal casussen behandelen en tips geven.

Nynke Kuipers