Doneer Vrijwilligers
Lezing

Predatie van boerenlandvogels

Lezing: Predatie van boerenlandvogels en het omgekeerde perspectief

do 2 mei 2024 20:00 - 22:00, Landgoed Oostbroek, De Bilt

Ben Koks publiceert dit najaar een nieuw boek genaamd ‘Predatie van boerenlandvogels en het omgekeerde perspectief’. Tijdens deze lezing geeft hij samen met Elvira Werkman een exclusief voorproefje over de inhoud van het boek. Kok wil een alternatieve manier van denken over predatie onder de aandacht te brengen. Kom je luisteren?

Samenwerking
Ben Koks kijkt al zijn hele leven naar akkervogels. Vooral door de ogen van grauwe kiekendieven heft hij leren kijken naar grootschalig bouwland in zowel binnen- als buitenland. Schrijfster Elvira Werkman schreef een boek over het werk van Ben Koks, de ‘Man op de dijk’. Hierin lees je dat grauwe kiekendieven zich door een robuuste samenwerking met boeren en onderzoekers konden handhaven als broedvogel in Nederland. 

Ander vertrekpunt
Koks en Werkman vertellen over de kennis die kijken vanuit de grauwe kiekendief heeft opgeleverd. Volgens hen kan deze namelijk voorzien in ideeën voor bescherming van weidevogels, met een heel ander vertrekpunt dan de huidige beschermingspraktijken.

Prikkelende discussie
De sprekers hopen op een prikkelende discussie op basis van feiten. Naast een prikkelend verhaal, beat deze lezing ook een verhaal met mooie foto’s van soorten zoals patrijs, kwartel, gele kwikstaart en grauwe gors.

Ja, ik schrijf me in

Over de sprekers

Ben Koks
Ben Koks is internationaal bekend kiekendiefonderzoeker, akkervogelbeschermer, oprichter van de voormalige werkgroep Grauwe Kiekendief en van Harrier Conservation International (www.harrierconservation.com). Hij schreef het essay ‘Vogels wijzen ons de Weg’ (KNNV uitgeverij 2021), ‘Dwaalgast in het graan’ (2022) en werkt aan een nieuw boek over landbouw en natuur, te verschijnen bij Noordboek uitgeverij.

Elvira Werkman
Elvira Werkman is schrijver en zelfstandig journalist. Voor alle leeftijden schrijft ze over natuur, cultuurhistorie, kunst en mensenlevens. Ze publiceerde onder andere ‘Vogels en de Liefde’, ‘De man op de dijk’, ‘Dwaalgast in het graan’ en het kinderboek ‘Walvissen in de wind’.