Symposium Platform Utrechtse Buitenplaatsen (PUB)
do 3 oktober 2024 12:30 - 18:15, Kasteel de Haar, Haarzuilens
Verduurzamen van buitenplaatsen is niet onoverkomelijk
De provincie Utrecht kent een rijkdom van bijna 300 historische buitenplaatsen. Zij hebben waarden als buitenplaats an sich en dragen ook bij aan een waardevolle, aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Als vitale groene longen bieden ze onder andere recreatiemogelijkheden, bevorderen ze biodiversiteit en leveren ze een belangrijke bijdrage aan klimaatadaptatie.
Families, stichtingen en overheden bewaren de landgoederen en buitenplaatsen. Traditiegetrouw kijken families daarbij over generaties heen en denken vaker in lange termijn. Duurzaamheid is een begrip wat hier naadloos op aansluit. Voor duurzame instandhouding is het van belang, dat buitenplaatsen blijvend een relevante bijdrage leveren aan maatschappelijke en ruimtelijke opgaven van onze tijd. Een bijdrage waarbij hun eigen historische waarden, maar ook juist de traditie van de buitenplaats als plek voor innovatie en ruimte voor transitie ingezet kunnen worden.
Centraal thema: duurzame instandhouding
Tijdens het jaarlijkse PUB-symposium is de duurzame instandhouding van de buitenplaats en haar omgeving het centrale thema. We gaan in op vragen als: Welke stappen, zowel op het gebied van isoleren van gebouwen, duurzaam beheer als energievoorziening- en verbruik, kunnen eigenaren ondernemen? Welke bijdragen kunnen buitenplaatsen leveren aan de klimaatadaptatie vanuit hun natuurlijke positie in hun omgeving? Welke kennis en innovaties uit het verleden kunnen ons daarbij helpen? Hoe kunnen buitenplaatsen een nuttige en onmisbare buur zijn voor het behalen van maatschappelijke opgaven in hun omgeving, zoals de energietransitie en de klimaatadaptatie? Met wie en hoe werken we samen om deze doelen te behalen?
Programma
Na een welkomstwoord door Rob van Muilekom, gedeputeerde erfgoed provincie Utrecht, hebben we een mooi programma voor u samengesteld met een grote diversiteit aan sprekers. We zoomen daarbij steeds verder uit qua schaal. Zo gaan we van de directe praktische tips op de schaal van de buitenplaats (‘Terug naar af!’, spreker Jacco Hulst, bouwbeheerder Landgoederen Twickel en Zuylestein), naar het hogere schaalniveau van de buitenplaats en haar directe omgeving (‘Op de schouders van je voorouders’, spreker Marieke van Zanten, adviseur cultuurhistorie bij het Oversticht en docent Erfgoed Academie). Vervolgens gaan we in op het nog hogere schaalniveau, namelijk van de grotere omgeving van de buitenplaats. Wat kunnen de landgoederen en de buitenplaatsen vanuit hun natuurlijke positie betekenen voor de maatschappelijk opgaven voor hun omgeving (spreker prof. dr. ir Steffen Nijhuis, hoogleraar landschapsarchitectuur TU Delft, schrijver publicatie Landscape Logic en van Resilient Estate Landscapes Gelderland).
Er is een carrouselgesprek met de betrokkenen van het verduurzamingsonderzoek van Utrechtse kasteelmusea, uitgevoerd door het Erfgoed Expert Team (EET). En er zal een korte presentatie zijn van Desiree van de Heide senior adviseur Bureau BUITEN over de bevindingen van de pilot met de Buitenplaatsen Intermediair. Dagvoorzitter is Mark Röell, burgemeester van Baarn. Hij is sinds januari 2024 voorzitter van het Platform Utrechtse Buitenplaatsen (PUB).