Doneer Vrijwilligers
Expeditie Nieuwe Gezichten

Vrijwilligers vinden, binden en behouden

Expeditie Nieuwe Gezichten: samen op zoek naar nieuwe vrijwilligers

ma 16 september 2024 10:00 - 13:00

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor erfgoedorganisaties. Maar door tijdgebrek, verschillende ambities of onverwachte drempels is het soms best lastig om nieuwe vrijwilligers te vinden. Waar vind je nieuwe vrijwilligers? En hoe spreek je die aan? Hoe zorg je er als organisatie voor dat je openstaat voor nieuwe gezichten? In de Expeditie Nieuwe Gezichten nemen we je mee in de zoektocht naar een toekomstbestendig, divers en inclusief vrijwilligersbestand. 

Ga mee op expeditie!
Samen met ongeveer vier organisaties ga je op pad. In vijf bijeenkomsten word je wegwijs gemaakt in doelgroepen, gedragspsychologie, klantreizen en motivaties. Je speelt het spel Jam Cultures en leert over wervingscampagnes. Ook krijg je opdrachten. Trek er dus wat tijd voor uit. Denk aan circa 15 uur voor de hele expeditie. We gaan ervan uit dat deelnemers alle vijf bijeenkomsten aanwezig zijn, bij voorkeur met twee personen per organisatie. Deelname is gratis.

Data Expeditie Nieuwe Gezichten:

Maandag 16 september: 10.00-13.00 uur (Oostbroek, De Bilt)
Dinsdag 1 oktober: 14.00-15.30 uur (online)
Donderdag 24 oktober: 10.00-13.00 uur (Oostbroek, De Bilt)
Dinsdag 5 november: 14.00-15.30 uur (online)
Dinsdag 26 november: 14.00-16.30 uur (Oostbroek, De Bilt)

Ja, ik schrijf me in

Voor wie is de Expeditie Nieuwe Gezichten? 
Mensen die op strategisch-tactisch niveau verantwoordelijk of actief zijn met vrijwilligers(beleid), bijvoorbeeld als directeur, bestuurslid of vrijwilligerscoördinator bij een historische vereniging, museum, archief, archeologische werkgroep of andere erfgoedorganisatie. De expeditie is zowel geschikt voor betaalde medewerkers als voor vrijwilligers.

Na afloop van de Expeditie Nieuwe Gezichten: 

  • Ben je beter geworden in het bereiken, boeien en binden van vrijwilligers.
  • Ben je je meer bewust van processen en ongeschreven regels binnen je eigen organisatie.
  • Heb je een wervingsplan opgesteld waarmee je meteen aan de slag kunt.
  • Is de kans dat je nieuwe vrijwilligers vindt een stuk groter geworden.
  • Is je netwerk vergroot door samen met andere organisaties aan dit doel te werken.


Bijeenkomsten

In de expeditie maken we gebruik van tips uit de gedragspsychologie om motivaties, fricties en drempels in kaart te brengen. Het Jam Cultures Spel gaat op speelse wijze inzicht geven in de processen en cultuur binnen je eigen organisatie. Je leert elkaar nog beter kennen. Het spel levert gegarandeerd interessante, leuke en prikkelende gesprekken op, die je helpen als je nieuwe vrijwilligers zoekt. Daarnaast is de uitwisseling met de andere deelnemers een belangrijk onderdeel. Zo kun je veel van elkaar leren en elkaar inspireren met ideeën.

De Expeditie Nieuwe Gezichten bestaat uit 5 bijeenkomsten. Naast de bijeenkomsten krijg je ter voorbereiding opdrachten en cursusvideo’s om je verder te verdiepen en zelf aan de slag te gaan. Trek daar dus wat tijd voor uit. Denk aan ca. 15 uur voor de hele expeditie. We gaan ervan uit dat deelnemers alle vijf bijeenkomsten aanwezig zijn, bij voorkeur met twee personen per organisatie.

Docenten                   
Mieke Heurneman en Marianne de Rijke

Aantal deelnemers     
Het liefst 2 deelnemers per organisatie, in totaal wordt de expeditie georganiseerd met 6 - 10 deelnemers. 

De training is gebaseerd op de Expeditie Nieuwe Gezichten van Platform Vrijwillige Inzet (NOV).