Doneer Vrijwilligers

Wee de overwonnenen – De Bataafse Opstand

do 18 maart 2021 20:00 - 21:00, online

Op donderdagavond 18 maart geeft archeoloog Alexander van de Bunt en schrijver van ‘Wee de overwonnenen. Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen’ een online lezing over de Bataafse Opstand in onze contreien. De lezing is een initiatief van AWN-Utrecht. 

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Een van de grote plottwisten in het boek is het verhaal van de Bataafse Opstand onder leiding van Julius Civilis. Tot voor kort werd deze opstand vaak neergezet als een geïsoleerd conflict aan de noordgrens van het Rijk, maar dat was helemaal niet zo. Vaak worden de Bataven geportretteerd als heldhaftige vrijheidsstrijders die het opnamen tegen de decadente en corrupte Romeinen. Hoe dat allemaal in elkaar zit, kom je achter tijdens deze lezing.

Wee de Overwonnenen – Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen
Wil je meer weten over de Romeinse geschiedenis? In Wee de overwonnenen vertelt Alexander van de Bunt het verhaal van de vroege bewoners van onze streken. Wij kennen deze volkeren vooral door de ogen van de Romeinen, met name via Julius Caesar en Tacitus. Maar wie waren de bewoners van de Lage Landen? Wat waren hun gebruiken? Welke taal spraken ze? Welke goden vereerden ze? En vooral: waar kwamen ze precies vandaan? Op levensechte wijze beschrijft Alexander van de Bunt vele cruciale gebeurtenissen, zoals de Slag bij het Teutoburgerwoud en de Bataafse Opstand. Hij schrijft over de relatie tussen Germanen, Kelten en Romeinen en laat zien dat globalisering en migratie van alle tijden zijn. Wee de overwonnenen is een diepgravend boek voor iedereen die meer wil weten over de Bataven, de Friezen, de Cananefaten en andere stammen in het huidige Nederland en België rond het begin van de jaartelling.

Nominatie Homerusprijs 2021

Begin dit jaar is Alexander van de Bunt met zijn boek Wee de overwonnenen genomineerd voor de Homerusprijs 2021! Dit is een jaarlijkse prijs van het Nederlands Klassiek Verbond voor ‘de auteur van het Nederlandstalige boek dat het beste een brug weet te slaan tussen de Klassieke Oudheid en het heden’. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Week van de Klassieken van 8 tot 18 april. Dus binnenkort meer nieuws!

Deel met je vrienden