Doneer Vrijwilligers
Open Monumentendag

11 en 12 september 2021

Open Monumentendag: Erfgoed voor iedereen

za 11 september 2021

Op 11 september is de landelijke Open Monumentendag. Het thema luidt ‘Erfgoed voor iedereen’. In Utrecht zijn zo’n 80 monumenten te bezoeken.

In Utrecht wordt op drie manieren invulling gegeven aan het thema. Een wandelroute door de binnenstad leidt langs monumenten van zorg en naastenliefde, zoals gasthuizen, kerken, etc., die hun deuren per definitie openstellen voor iedereen. Een tweede groep bestaat uit monumenten die van oorsprong een andere functie hadden, maar later toegankelijk zijn gemaakt voor ons allen, zodat zij een levendig onderdeel blijven van ons dagelijks leven. Een goed voorbeeld is gevangenis Wolvenplein. Tot slot trekken we de wijken in langs 'jonge' monumenten; hiervoor zijn twee wandelroutes en een fietsroute uitgezet, die met of zonder gids verkend kunnen worden.

Buitenkansjes
Vaste waarden in Utrecht zijn topmonumenten als de Domtoren en diverse schitterende kerken en voormalige kloosters. Daarnaast ook dit jaar weer diverse 'buitenkansjes', zoals De Inktpot, een villa van Rietveld en gevangenis Wolvenplein (dit jaar voor het laatst in oude staat!). Ook is er veel aandacht voor de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die elkaar in Utrecht kruisen en onlangs de status van werelderfgoed hebben verkregen!

Bekijk het complete programma op: www.openmonumentendagutrecht.nl

Deel met je vrienden