Doneer Vrijwilligers
Wilgen knotten

tijdens een Bijzondere Buitendag

Bijzondere Buitendag in Werkhoven

vr 25 februari 2022 09:30 - 15:30

Op vrijdag 25 februari gaan we aan de slag op Landgoed Beverweerd in Werkhoven. Tijdens deze Bijzondere Buitendag gebruiken we onze spierballen. We gaan namelijk wilgen knotten! Wanneer knotwilgen niet onderhouden worden, gaat dat ten koste van de boom. Als een tak arm dik is, moet deze geknot worden: anders scheurt de boom. Naast het werk in de natuur is er ook een rondleiding over het landgoed. We bekijken vliegtuigmonument, de monumentale Lindelaan en vertellen over de geschiedenis en het onderhoud van de natuur op Beverweerd.

Je fietst of rijdt er wellicht vaak genoeg langs zonder er echt op te letten: rijen en rijen wilgen. Deze wilgen werden vroeger geplant om erfgrenzen aan te geven. Ze worden om de zoveel tijd geknot: daar krijgen ze hun bijzondere vorm van. Tegenwoordig zijn ze karakteristiek voor de polder en de uiterwaarden, ze zijn er niet meer weg te denken. En dat is maar goed ook! Wilgen zijn niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor de biodiversiteit. In het voorjaar zijn er meerdere bestuivers die volledig afhankelijk zijn van het stuifmeel en de nectar die de wilgenkatjes (bloeiende knop van de wilg) leveren, zoals de donkere wilgenzandbij of de lichte wilgenzandbij.

Uiteraard gaat deze Bijzondere Buitendag alleen door als de corona maatregelen het toestaan. We houden je na aanmelden op de hoogte.

Praktische info

  • Adres: Landgoed Beverweerd. Exacte adres volgt bij aanmelding
  • We verzamelen om 9:30 uur en stoppen om 15:30 uur
  • Zelf meenemen: lunch, goede schoenen of laarzen, geschikte kleding
  • Werkbegeleiders zijn aanwezig om te helpen en vertellen over het werk
  • We werken veilig: iedereen draagt helmen en geschikte handschoenen. Die nemen wij voor je mee.
  • In de week voor de Bijzondere Buitendag ontvang je een mail met uitgebreide informatie

Over Landgoed Beverweerd

Landgoed Beverweerd is van oorsprong een 13e-eeuw kasteel dat langs de Kromme Rijn ligt. Het kasteel is omgeven door tuinen, weilanden, boomgaarden, loofbos en essenhakhout waarbij de invloed van de nabijgelegen rivier duidelijk te zien is. Het is ruim 400 hectare groot. De vrijwilligers van de Landschapsbeheerploegen Utrecht werken dagelijks op het terrein waar ontzettend veel werk te verrichten is. Zij maaien, hout afzetten, wilgen knotten en nog veel meer.

Deel met je vrienden