Doneer Vrijwilligers

Bijzondere Buitendag op Landgoed Rumelaar

wo 26 januari 2022 09:00 - 15:00, Landgoed Rumelaar in Woudenberg

Op woensdag 26 januari 2022 gaan we op Landgoed Rumelaar in Woudenberg aan de slag! We gaan werken op een plek waar je misschien wel eens langsgereden bent. Het landgoed ligt namelijk vlak naast de A12. Afhankelijk van het weer, gaan we of begroeiing aanplanten of pakken we een houtwal aan. Het wordt in ieder geval een mooie dag vol goed werk voor het beheren en behouden van het landschap in de provincie Utrecht. Doe je mee?

Uiteraard gaat deze Bijzondere Buitendag alleen door als de corona maatregelen het toestaan. We houden je na aanmelden op de hoogte.

Wat gaan we doen?


Nieuwe natuur aanplanten

Bij warmer weer gaan we nieuwe natuur aanplanten. Op het landgoed is grond vrijgemaakt voor de bouw van een ecoduct. We werken bij het ecoduct dat uiteindelijk een bos wordt. 

Houtwal afzetten
Als de grond te hard is door vorst, gaan we een houtwal afzetten. De houtsingels zijn ooit aangeplant voor de houtwinning. Ze moeten tussen de 10 en 12 jaar worden afgezet. We zagen de bomen en struiken tot 10 à 20 cm boven de grond af. Een paar overstaanders laten we staan. Hierin kunnen vogels en andere dieren schuilen, en insecten gebruik van maken. De bomen en struiken groeien vanzelf weer uit.

Dit beheer is noodzakelijk omdat zonder het afzetten de houtwal kan gaan scheuren door te zware takken. Houtwallen zijn een fijne plek voor dieren: door de luwte van lange takken is het een fijne plek voor insecten. Dieren als hazen en vogels kunnen er in schuilen.

Praktische info:

  • Adres: Landgoed Rumelaar. Exacte adres volgt bij aanmelding
  • We verzamelen om 9:00 uur en stoppen om 15:00 uur
  • Werkbegeleiders zijn aanwezig om te helpen en vertellen over het werk
  • We krijgen een rondleiding over het landgoed
  • Lunch zelf meenemen
  • In de week voor de Bijzondere Buitendag ontvang je een mail met uitgebreide informatie

Over Landgoed Rumelaar

Op Landgoed Rumelaar stond een voormalig kasteel. De naam ‘Rumelaar’ komt waarschijnlijk van ‘Ruime laar’ dat grote bosweide betekent. Het verdwenen kasteel stond waarschijnlijk op de plek van boerderij Groot-Ringelpoel, ten zuidoosten van Woudenberg.

Ecologische waarde
Landgoed Rumelaar houdt zich bezig met het herstellen, bewaren en aanplanten van natuur. Het landgoed heeft historische, maar ook ecologische waarde. Het ecoduct Rumelaar over de A12 in de buurt van Maarsbergen zorgt ervoor dat het natuurgebied Rumelaar en het Leersumsche Veld met elkaar in verbinding staan.

Liever persoonlijk contact?

Willemijn helpt je graag verder

Willemijn van Hees

Adviseur Routes / Klompenpaden en Wilde bijen 030 - 221 97 12 w.vanhees@landschaperfgoedutrecht.nl

Deel met je vrienden