Doneer Vrijwilligers
Erfgoeddag 2022

Het Verhaal van Utrecht maken we samen

Erfgoeddag provincie Utrecht

do 7 juli 2022 09:30 - 17:30, Cunerakerk Rhenen

Ben je actief voor een museum, historische vereniging of archief in de provincie Utrecht? Erfgoedprofessional? Hobbyarcheoloog? Of geef je gewoon ontzettend veel om Utrechts erfgoed? Kom dan op donderdag 7 juli 2022 naar de Erfgoeddag in Rhenen voor een mooie dag met boeiende sprekers, interessante workshops, een museumbezoek, beklimming en stadswandeling.

Het thema van de dag is ‘Het verhaal van Utrecht maken we samen!’. Iedereen vertelt zijn verhaal op zijn eigen manier en vanuit zijn eigen perspectief. Deze Erfgoeddag geeft je kennis om de veelheid aan perspectieven te benutten voor jouw erfgoedinstelling of vereniging.

Programma

10.00 uur            Opening met gedeputeerde Provincie Utrecht Rob van Muilekom (o.a. Cultuur en Erfgoed)
10.30 uur            Presentatie Hans Goedkoop, historicus
11.30 uur            'Rhenen, de ongekende beminde' door Maike Woldring, directeur Stadsmuseum Rhenen
12.00 uur            ‘If This House Could Talk’, live verbinding met Jack Santos (Engelstalig onderdeel)
12.45 uur            Lunch

Keuzeprogramma (bij binnenkomst kun je kiezen)

14.00 - 15.00 en 15.00 - 16.00 uur:

  • Workshop Inclusie door Storytelling
  • Workshop Samen Wijzer
  • Presentatie ‘Vrouwen van Rhenen’
  • Beklimming en rondleiding Cuneratoren
  • Rondleiding door de Cunerakerk
  • Stadswandeling Rhenen


16.00 uur                Afsluiting
16.30 uur                   Borrel

Hans Goedkoop

Een sekssjop achter de Oude Kerk

'Wat is erfgoed? Wiens erfgoed is het eigenlijk - en wie mag het uitkiezen? Hans Goedkoop: 'In de Oude Kerk in Ermelo, waar ik ben opgegroeid, en vlak daarachter aan de Pastorieweg, in het hart van het bevindelijk christelijke dorp, kwam eind jaren zestig een seksshop - in de spelling van die tijd. Ik heb die ooit genoemd in een lezing voor de Oudheidkundige Vereniging van Ermelo die het brave beeld van het dorp probeerde bij te stellen, met als resultaat een zaal die voor de helft geestdriftig joelde en voor de andere helft woedend werd. Een seksshop als geschiedenis. Waar moest dat heen? Is erfgoed niet bedoeld om te inspireren en misschien zelfs wel trots mee te geven?' Vragen waarbij Hans spreekt uit ervaring en waarmee de waarde van erfgoed breder en diverser wordt, en waar geestdrift mee gewekt wordt - maar soms ook niet.

If This House Could Talk

Hoe krijg je mensen zo ver dat ze zelf actief aan de slag gaan met de lokale geschiedenis en daarover verhalen gaan vertellen? In Newburyport, een kleine stad in Massachusetts (VS), lukt dat met het participatieproject If This House Could Talk. Bewoners worden op een laagdrempelige manier enthousiast gemaakt om op zoek te gaan naar verhalen over de geschiedenis van hun eigen huis en die te delen met buurtgenoten en voorbijgangers. Initiatiefnemer Jack Santos neemt ons mee achter de schermen van het project, vertelt over de succesfactoren en laat de mooiste resultaten zien.

Rhenen, de ongekende beminde

Op de racefiets flitst je in 1,5 minuut door het hart van Rhenen. Maar deze stad zit vol geschiedenis en schoonheid. Die ontvouwen zich als je je ervoor opent. Meesterschilders uit de 17de eeuw wijzen ons de weg. Maike Woldring vertelt er over.

Zij is directeur van het Stadsmuseum Rhenen in het historische hart. Eerder dit jaar vertelde Maike Woldring al in een interview met voor ons verhalenplatform UtrechtAltijd over deze bijzondere plek.

Lees het interview

Workshop Inclusie door Storytelling

Voorwerpen en collecties zitten vol verhalen. Kijken door de ogen van een ander maakt het beleven van deze verhalen nog leuker. Voor jou en je bezoekers! Tijdens deze workshop vertelt Raymond den Boestert (Vertelacademie) hoe je je bezoekers door de ogen van een ander kunt laten kijken naar de geschiedenis. Je gaat aan de slag met een voorwerp dat je ‘bekijkt’ vanuit verschillende perspectieven en leert hoe je je dit zó presenteert dat zoveel mogelijk mensen zich aangesproken voelen.

Beklimming en rondleiding Cuneratoren

De Cuneratoren werd gebouwd in de periode 1492–1531. Tijdens de beklimming van de 80 meter hoge toren via een 298 treden tellende wenteltrap, geeft de gids op elke verdieping uitleg over de bouw, de beelden, de klokken, bijzondere gebeurtenissen. Boven gekomen, is het genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de uiterwaarden van de Rijn. Bij helder weer zie je zelfs Utrecht, Nijmegen en Den Bosch liggen.

Workshop Samen Wijzer

Net als jij hebben wij een hart voor erfgoed. Maar we vinden niet allemaal hetzelfde de moeite waard om door te vertellen. Wat wil jij bewaren en waarom? Welk verhaal wil jij doorgeven? Iedereen geeft immers vanuit zijn eigen achtergrond zijn eigen betekenis aan de wereld om zich heen. In deze workshop onderzoek je samen met erfgoededucatie adviseurs Caroline Matla en Dorien Wijstma de verschillende belangen en emoties. Hoe staan we open voor elkaar en geven we ruimte aan meerstemmigheid? Laat je verrassen door verhalen en invalshoeken van anderen en word samen wijs, erfgoedwijs!

Vrouwen van Rhenen

Henny Boor en Mirjam Groenendijk van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen geven een kijkje achter de schermen bij het project ‘101 kleurrijke vrouwen van Rhenen’. Deze vrouwenlevens zorgen voor nieuwe perspectieven op de lokale historie. Hoe zijn de initiatiefnemers te werk gegaan? Welke nieuwe verhalen hebben zij ontdekt over schandalen, romances en over ondernemende en dappere vrouwen? Hoe hebben deze vrouwen de Rhenense geschiedenis meer kleur gegeven?

Deel met je vrienden