Doneer Vrijwilligers
Lezing: digitaal schatgraven

Toine Pieters

Lezing: Digitaal schatgraven

do 24 november 2022 19:00 - 20:00, De Bilt + online

De 3e lezing van het seizoen staat in het teken van de maand van het digitaal erfgoed. Prof.dr. Toine Pieters (Universiteit Utrecht) laat donderdag 24 november a.s. zien wat er nu allemaal al mogelijk is op het gebied van digitaal erfgoed en vooral wat de toekomst nog meer in petto heeft. 

In deze presentatie neemt Toine Pieters ons mee op een ontdekkingstocht langs bijzondere erfgoedprojecten die gebruik maken van gedigitaliseerde erfgoedbronnen zoals het door hem geleide project Utrecht Time Machine.

Ja, ik schrijf me in

Over prof.dr. Toine Pieters

Prof.dr. Toine Pieters is op verschillende vakgebieden actief. Zo onderzoekt hij als hoogleraar de geschiedenis van de farmacie en het medicijngebruik. Daarnaast is hij directeur van het Freudenthal Instituut, een multidisciplinair instituut dat zich bezighoudt met onderwijs in de natuurwetenschappen en wiskunde én met wetenschapscommunicatie, wetenschapsgeschiedenis en filosofie. Verder is Pieters voorzitter van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed en het Nationaal Farmaceutisch Museum.

Ambassadeur digital humanities
Pieters is ondermeer co-auteur van het boek Filosofie en Geschiedenis van de Gezondheidszorg (2019) en co-auteur van het boek De tenen van de leguaan: verhalen uit de wereld van Surinaamse leprapatiënten (2019). In 2010 ontving hij de CSG Prijs voor de meest relevante publicatie (Chemie van verslaving, 2008) op het gebied van maatschappelijke aspecten van genomics.

 

In 2019 is Toine Pieters benoemd tot Clarin EU Ambassador om de ‘digital humanities’ voor het voetlicht te brengen in Europa. Pieters studeerde farmacie met als hoofdvak moleculaire biologie aan de Universiteit van Utrecht. Hij is gepromoveerd op het gebied van history & philosophy of science.

Citizen science-project Utrecht Time Machine
Toine Pieters is o.a. projectleider van het wetenschappelijke onderzoeksplatform Time Capsule en het citizen science-project Utrecht Time Machine dat de Utrechtse geschiedenis via een combinatie tussen linked data en visualisatie technologie zichtbaar wil maken voor een groot publiek. Ook Landschap Erfgoed Utrecht en UtrechtAltijd nemen deel aan Utrecht Time Machine.

 

Schrijf je in voor de lezing