Doneer Vrijwilligers

Limesdag 2022: Werelderfgoed, en nu?

vr 14 oktober 2022 13:00 - 18:00

De Neder-Germaanse Limes, de voormalige noordelijke rijksgrens van het Romeinse Rijk, kwam in 2021 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit had niet bereikt kunnen worden zonder de vele mensen die zich beroepsmatig of vrijwillig inzetten voor de Limes in Nederland. Hoe gaan we nu verder? Kom op 14 oktober naar de Limesdag en ontdek de laatste updates, bijvoorbeeld vanuit het 'Constructing the Limes-project'. 

De Limesdag is hét landelijke evenement dat ieder jaar wordt georganiseerd voor erfgoedprofessionals en vrijwilligers die zich actief bezighouden met de Neder-Germaanse Limes en het brede publiek met een interesse in de voormalige rijksgrens van het Romeinse Rijk. Dit jaar is het thema ‘Werelderfgoed, en nu?’ Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we de verhalen vertellen die recht doen aan de geschiedenis van de Limes en die verschillende groepen in onze samenleving aanspreken? Dit en meer komt aan bod tijdens de Limesdag op 14 oktober in  Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Deelname is gratis.

> Meld je aan voor de Limesdag

Programma

(onder voorbehoud)

12.00 - 13.00 uur: Inloop en lunch

13.00 - 13.10 uur: Opening en welkom - dagvoorzitter Marielle Hendriks (directeur-bestuurder Erfgoedhuis Zuid-Holland) en Willy de Zoete (Gedeputeerde provincie Zuid-Holland).

13.10 - 14.20 uur: Lezingen

- Erfgoed in de 21ste eeuw - Riemer Knoop (Gordion Cultureel Advies).
- Werelderfgoed, en nu? - Jelmer Prins (programmamanager Nederlandse Limes Samenwerking) en Tom Hazenberg (Hazenberg Archeologie).
- Het heiligdom van Herwen-Hemeling - Eric Norde (projectleider RAAP).

14.20-14.35 uur: koffiepauze

14.35-15.05 uur: keuzeprogramma ronde 1

- Een virtuele reis naar het Romeinse verleden - Boudewijn Goudswaard (The Missing Link).
- Het Limes Merkdocument en UNESCO; tips voor jouw organisatie - Juke van Niekerk (Liniebreed Ondernemen).
- Join the Jam Spel – Bouw jij mee aan een divers vrijwilligersbestand? - Rowan Huiskes en Evelien Masselink (Erfgoedhuis Zuid-Holland/OPEN)

15.05-15.15 uur: wissel

15.15-15.45 uur: keuzeprogramma ronde 2

- Constructing the Limes, een update - projectleider Saskia Stevens (Universiteit Utrecht).
- Over het kwaliteitsteam Neder-Germaanse Limes - Mirjam Blott, Marenne Zandstra en Catherine Visser.
- Join the Jam-spel (vervolg).

15.45-16.00 uur: koffiepauze

16.00-16.45 uur: panelgesprek o.l.v. de dagvoorzitter met onder meer Cornelis Visser (burgemeester gemeente Katwijk en voorzitter Erfgoedlijn Neder-Germaanse Limes Zuid-Holland).

16.45-18.00 uur: afsluiting, borrel en rondleiding in de restauratiewerkplaats van de Zwammerdamschepen

Deze dag wordt georganiseerd door het Erfgoedhuis Zuid-Holland. De bijeenkomst is onderdeel van ‘Online ontmoeten en ontwikkelen’: een project ter ondersteuning van erfgoedvrijwilligers in interprovinciaal verband. Het project is een samenwerking van het Overleg Provinciale Erfgoedhuizen Nederland (OPEN) en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP). Meer informatie vind je op erfgoedvrijwilliger.nl.

 

Deel met je vrienden